Stina Randestad – Årets alumn 2022

– Det är hedrande att mitt arbete uppskattas av den institution som har lärt upp mig. Jag blir rörd över att det finns någon där ute som har nominerat mig, säger hon ödmjukt när vi träffar henne för en intervju online.

Faktum är att Stina Randestad har två examina i modedesign från Textilhögskolan, en på kandidat- och en på masternivå. Tiden dem emellan fyllde hon med värdefulla erfarenheter som modedesigner.

Efter kandidatexamen 2010 fick hon praktik på det franska modehuset Jean-Charles De Castelbajac. Sedan sökte hon sig tillbaka till Sverige och fick jobb på H&M.

– Jag hade kanske inte tänkt att jag skulle bli kvar på H&M så länge som fem år, jag kände redan efter att jag avslutade min kandidat att jag någon gång ville läsa vidare. Vid en tidpunkt började jag berätta för vänner om min idé att göra en master och till sist tog jag steget, berättar hon.

Viktiga år mellan utbildningarna

Åren mellan utbildningarna hade stor betydelse för henne.

– Jag fick lära mig hur ett globalt modeföretag fungerar, men också planering, hur man bygger upp ett sortiment och tänker kommersiellt. Att vara på en arbetsplats generellt och arbeta i team var bra att ha i ryggen innan jag dök ner i studier igen, för att till slut starta eget.

Gamla material får nytt värde

2021 lanserade Stina Randestad sitt varumärke, med egen designstudio, och sedan dess har hennes projekt handlat om hållbarhet. Det började med två projekt i Nederländerna genom organisationen New Order of Fashion. Ett handlade om att utveckla material från kasserade textilier och kläder, det andra var att sticka en outfit av återvunnet garn till textilmuseet i Tilburg.

– Som frilansare kan det hända att du är anonym i de projekten du gör, men jag har lyckats komma in med mitt varumärke, där de som vill jobba med mig vill ta del av det jag gör. Vilka som vill jobba med mig och hur, utvecklas hela tiden.

Just nu samarbetar hon med ett svenskt möbelföretag, men hon har även skapat en upcyclad kollektion för svenska modemärket Filippa K. Där fick hon använda deras eget insamlade second hand, restlager och prover som råmaterial för att skapa en kollektion.

– Jag fick gå loss helt på detta material. Det blev sex outfits, både extrema och mer bärbara, och de togs emot väldigt bra, både av företaget och i media.

– Jag fortsätter undersöka olika sätt att arbeta med hållbarhet. Jag gillar utmaningen med att försöka förädla material genom att bearbeta dem på olika sätt och ge dem nya uttryck som lyfter dem ut sitt sammanhang.

Sommaren 2022 jobbade hon tillsammans med Science Park Borås i ett cirkulärt projekt om att ta vara på vårdplagg från Västra Götalandsregionen, då stora mängder blivit över vid en upphandling. Ett hundratal av dessa plagg fick nytt liv i projektet.

– Vi sydde om plaggen på mikrofabriken XV Production i Borås. Det blev nya arbetskläder som sedan användes av Way Out Wests volontärer på klimatkonferensen Greentopia. Nu hyrs de ut av Science Park Borås till olika event, berättar hon och förklarar vidare:

– Vi ville visa hur man kan ta tillvara plagg som blivit över då exempelvis en upphandling gått snett - att det går att designa om dem och göra något fint. Genom design kunde vi göra plaggen cirkulära och lyfta in dem i eventbranschen. De plagg som används där får ofta en logotyp och ett årtal och går inte att använda någon mer gång.

Uppmärksammades internationellt

Stina Randestad har också uppmärksammats internationellt och bland annat varit med på flera tävlingar med fina placeringar.

– Efter examen åkte jag runt och visade min examenskollektion, jag sökte till olika tävlingar och hamnade ibland på prispallen. Det var väldigt kul att få den feedbacken och det gav mig också en push att våga satsa på det jag gör i dag.

Som många andra i branschen, lånade hon ut sina kläder till stylister och hamnade i modetidningar i hela världen. Hon fick även uppdrag att göra kläder till artister, exempelvis amerikanska Tierra Whack. Hennes ”hairy dress” användes i musikvideon My Power av Beyoncé, av den sydafrikanska artisten Busiswa.

– När du precis har tagit examen är det mycket drag i dina grejer och när du är ute i världen och visar ditt arbete sprids det på social media, förklarar hon. Det var också främst utomlands Stina Randestads kreationer uppmärksammades till en början. Det är först de senaste två åren som man fått upp ögonen för henne här i Sverige.

Viktigt med mentorer utanför akademin

Relationen till Textilhögskolan lever kvar på flera plan. Bland annat coachar hon studenter i deras portfolios, och hon håller föreläsningar och seminarier.

– Det är roligt att träffa studenterna. Jag har haft några på praktik hos mig. Jag är så imponerad över nivån och kvaliteten på studenternas arbeten på Textilhögskolan. Det händer också att tidigare studenter hör av sig till mig för att få råd och tips. Jag tycker att det är viktigt att det finns mentorer utanför akademin, som man kan vända sig till för att bolla idéer. Personer som gör och har gjort olika saker – allt från att jobba på storföretag till att driva eget.

Med sig från studietiden tar hon att lärarna är duktiga på att peppa studenterna till att experimentera. Jag upplevde att jag fick testa allt jag kände mig nyfiken på, menar hon.

Hon försöker vara transparent med hur hon själv jobbar när hon pratar med studenterna och får ofta frågor om hur hon får sina uppdrag. Det kan vara genom kontakter men också via Instagram.

Vad driver dig i ditt jobb?

–  Det är att jag har väldigt kul och jag älskar att nörda ner mig i idéer jag får. Jag träffar en massa intressanta människor också. Nu har jag för första gången tagit emot praktikanter på heltid vilket är väldigt roligt. Jobbet som egenföretagare kan vara lite ensamt ibland, så det är kul att ha likasinnade att bolla idéer med och se andra personer som driver på som ett team, avslutar hon.

Stina Randestad

Aktuell som: Årets alumn 2022 på Högskolan i Borås
Från: Örebro
Jobbar som: Modedesigner och egenföretagare
Gör på fritiden: Jag jobbar ganska mycket men när jag har tid vill jag hålla igång mitt sociala liv och träffa mina vänner och varva ner.

Juryns motivering

Stina Randestads arbete är lika mycket ett konstuttryck som det är kläder. Det är enastående hur hon använder material, form och färg på ett sätt som utmanar våra föreställningar om hur kläder ska se ut och bete sig. Samtidigt har hon inkorporerat ett tydligt miljö- och hållbarhetsperspektiv i sin designprocess. Något som inte bara tyder på en stark känsla för uttryck och form, utan även på exceptionell kunskap inom materiallära och re-design.

Med sin unika blick på form och design blev hon tidigt uppmärksammad och vann 2018 ”TEKO /Swedish Fashion Council Award and Scholarship” för examenskollektionen Hybrids. Hon blev samma år tvåa i danska tävlingen ”Designers’ Nest” för Hybrids och vann iD International Emerging Designer Award i Nya Zealand. Hon nominerades också till “Årets nykomling” av Elle magazine & H&M 2022. Utöver nämnda priser har hon tilldelats ett flertal andra priser. Det är utan tvekan så att Stina Randestad inte bara är en alumn i särklass, utan även en förebild för alla inom textilbranschen med sin unika förmåga att ta både design och miljö i beaktning i sitt arbete.

Läs även intervjun med Elin Boardy – Årets alumn 2022

Text: Solveig Klug
Foto: Porträtt Johnny Kangasniemi