Elin Boardy – Årets alumn 2022
Innan hon började på bibliotekarieutbildningen hade hon studerat kulturhistoria, svenska och nordiska språk och läst på en treårig skrivarlinje på folkhögskola. Med en mamma som var bibliotekarie hade Elin Boardy god insyn i vad yrket innebar och hon hade hört väldigt gott om det, så det föll sig naturligt att välja studier i biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås från 2006 till 2008.
Parallellt med studierna jobbade hon som biblioteksassistent och 2009 fick hon jobb på Lerums bibliotek där hon sedan blev ungdomsbibliotekarie, och är så än i dag. Det är också redan då som hon publicerade sina första böcker. Den första nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2009 och därefter följde andra uppmärksammade priser. Det har hittills blivit fem romaner för vuxna.
– Mina romaner utspelar sig i olika historiska tider, och på olika platser, Orust vid sekelskiftet 1900, Malaysia på 1940-talet, Bristol och Haiti på 1700-talet, Europa strax efter Digerdöden på 1300-talet, och senast Berlin på 1920-talet, berättar hon.
Elin Boardy har också deltagit i TV-programmet Kontrapunkt som lagledare och visat på en gedigen allmänbildning.
Vad är det som driver dig i ditt skrivande?
– Det är mitt sätt att formulera mig och tänka kring världen och tillvaron. Det är svårt, men roligt, och något som jag aldrig skulle kunna vara utan.
”Alla skolor borde som ett första steg ha skolbibliotek med utbildad personal.”
Vad är det bästa med yrket som bibliotekarie?
– Allt viktigt och roligt som kan göras, och som behöver göras, som litteraturförmedling, samtal, program för olika målgrupper, möten mellan människor, folkbildning. Det är alltid utmanande och utvecklande och du är också alltid mitt i kulturen, litteraturen och samhället.
Hur ser du på läsandet bland unga i dag?
– Det är viktigare än någonsin, med tanke på allt annat som konkurrerar om uppmärksamheten och verklighetsuppfattningen. Men jag tycker att det politiska samtalet kring detta ofta är för mycket ”hur ska det gå med barnen och de unga – de läser ju inte” och för lite agerande. Alla skolor borde till exempel som ett första steg ha skolbibliotek med utbildad personal.
Utöver jobbet som bibliotekarie och författandet driver hon en podcast om skrivande och litteratur, ”Det gränsar till galenskap”, tillsammans med författarkollegorna Jessica Schiefauer, Martin Engberg och Mattias Hagberg.
Vad betyder det för dig att utnämnas till Årets alumn?
Det känns väldigt roligt och ärofullt, avslutar hon.
Elin Boardy
Aktuell som: Årets alumn 2022 på Högskolan i Borås
Från: Göteborg
Jobbar som: Ungdomsbibliotekarie på Lerums bibliotek, författare
Gör på fritiden: : Umgås med min familj. Läser, promenerar, klappar katterna. Men som författare är gränsen mellan jobb och fritid ganska flytande, så det kan lika gärna hända att resten av familjen sticker och spelar fotboll, och jag blir sittande med datorn och skriver lite.
Juryns motivering
Som ungdomsbibliotekarie och som mycket uppskattad författare uppmanar och hjälper Elin Boardy nästa generation att upptäcka litteraturens förtrollning och kraft samtidigt som hennes allmänbildning inom kultur är av en enastående karaktär. Elin Boardy är en fantastisk förebild som uppvisar den mångfald, bredd och gedigna kunskap som krävs för att ta bibliotekarieyrket framåt.
Elin Boardy är en mycket omtyckt författare som hittills publicerat fem uppmärksammade romaner. Den första nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2009, hennes andra roman nominerades till Tidningen Vi:s litteraturpris 2011 och år 2014 tilldelades hon Tidningen Vi:s författarpris för sin tredje roman. Hon har varit synlig som lagledare för sitt vinnande lag i TV-programmet Kulturfrågan Kontrapunkt på SVT. Förutom sitt yrke och författarskap besitter Elin Boardy ett vittomfattande bildningskapital som gjort henne känd och erkänd i kultursverige.
Läs även intervjun med Stina Randestad – Årets alumn 2022
Text: Solveig Klug
Foto: Emelie Asplund åt förlaget Wahlström & Widstrand