Årets alumn 2023 – Jerker Kryander
Vi träffas på Högskolan i Borås, i lokaler som bytt skepnad sedan han själv var student. Jerker Kryander berättar om många fina minnen från studietiden till byggingenjör.
Parallellt med studierna till byggingenjör jobbade han på Studentkåren i Borås. 1998 brann kårens dåvarande lokaler ner, i hörnet av Allégatan–Åsbogatan. Jerker Kryander blev kårhusgeneral i tillfälliga lokaler i de gamla lokstallarna vid Borås centralstation. Men så blev det klart att studentkåren skulle få nya lokaler i dåvarande Folkets hus (idag heter byggnaden Borås Kongress). Samtidigt var det dags för Jerker att göra sitt examensarbete. Han valde att skriva om de nya kårlokalerna och det ena ledde till det andra.
– Jag fick uppdraget tillsammans med ett annat par att projektleda planeringen av de nya lokalerna. Nu började också mitt nätverk att växa, berättar han.
Tackade nej till jobb – ville göra klart examensarbetet
Redan innan Jerker var klar med utbildningen blev han erbjuden jobb på byggföretaget Wästbygg i Borås av ägaren Gunnar Ivarson. Han valde dock att tacka nej för att kunna göra klart examensarbetet och uppdraget för studentkåren. Direkt efter utbildningen fick han ett nytt erbjudande från Wästbygg.
– Då tackade jag ja och började som biträdande arbetsledare. Mitt första uppdrag blev att arbetsleda själva byggandet av studentkårens nya lokaler i Folkets hus. Jag var även arbetsledare vid en utbyggnad av Borås brandstation, berättar han.
– Vid ett avstämningsmöte var vi överens, Gunnar Ivarson och jag, att jag nog egentligen passade bättre på ett arkitektkontor, och under projektledandet med kårlokalerna kom jag i kontakt med arkitektkontoret Creacon som ritade dem. De utlyste en tjänst i Göteborg som jag sökte och fick.
Uppmanar studenterna att nätverka
Att nätverka och ta vara på kontakter är något Jerker återkommer till flera gånger under intervjun.
– Jag försöker pränta in det i studenterna, att det är viktigt att bygga upp sitt kontaktnät.
Att bredda sin utbildning genom att läsa extra kurser är något han också vill slå ett slag för. Själv läste han extrakurser, bland annat i CAD, vilket ledde till att han på Creacon fick ansvaret för företagets digitala ritprogram. Han blev kvar på Creacon i många år och avancerade till handläggande ingenjör och sedan till uppdragsansvarig för ekonomi med mera, i förhållande till beställaren. Sedan blev han även delägare i arkitektkontoret.
2011 såldes Creacon till anrika Tengbom, som är Sveriges äldsta arkitektkontor.
– Det är Tengbom som har ritat rådhuset vid Stora Torget i Borås och även det tidigare bankhuset mitt emot, på andra sidan torget, flikar han in.
Även här ledde hans entreprenörsådra till avancemang till olika chefsroller för att nu ha landat i en roll som affärsutvecklingschef för region Väst, kombinerat med kontorschef för kontoret i Borås. Sedan snart tio år tillbaka är han partner i Tengbom.
Relationen till Högskolan i Borås är inte bara i egenskap av att ha varit student. Han sitter även sedan många år tillbaka med i programrådet för byggingenjörsutbildningen. Här utgör han en viktig länk mellan utbildningen och näringslivet. Han träffar också de nya studenterna på arrangerade byggaftnar där företag möter byggstudenterna och där det så betydelsefulla nätverkandet för dem börjar.
Brinner för ett hållbart samhällsbyggande
Med åren har hans intresse för hållbar utveckling också vuxit. Senast har han varit engagerad i projekt inom Science Park Borås.
Ett projekt handlade om att utveckla en återbruksgalleria, och ett annat gick under arbetsnamnet Framtidens kvarter.
Vad är det som driver dig?
– Jag är entreprenör sedan barnsben, men genom åren har jag också blivit intresserad av samhällsutveckling. Jag vill ge tillbaka till samhället och bidra till energi- och klimatomställningen och att skapa ett socialt hållbart samhälle. Jag är i dag i en sits där jag kan påverka.
Hur ser då bygg- och fastighetsbranschen ut i dag? Hur ska de som utbildar sig till bygg- eller affärsingenjörer tänka?
– Just nu är det ett tufft läge och branschen är väldigt konjunkturkänslig. Samtidigt är det bra att fortsätta utbilda sig och vänta ut lågkonjunkturen, för att vara redo när det vänder. Ett tips till de som blir färdiga med utbildningen nu är att förlänga studierna ett halvår eller så. Jag började min utbildning vid en lågkonjunktur och var klar när det hade vänt. Efter utbildningen läste jag även extrakurser i juridik, även om det var god konjunktur. Det finns många andra kurser som man också kan få nytta av i den här branschen för att exempelvis förlänga studierna och möta ett bättre konjunkturläge.
Vad betyder bandet till högskolan för branschen?
– Det betyder jättemycket. Det är genom mötet med studenterna, genom projekt eller examensarbeten, som vi får till oss nya kunskaper. Samtidigt som vi i branschen kan berätta vilka kunskaper vi behöver.
Vad betyder utmärkelsen Årets alumn för dig?
– Det är en väldig ära och det fyller mig med stolthet. Det känns stundom lite overkligt.
Jerker Kryander
Från: Uppvuxen i Hillared, men är idag boråsare
Jobbar som: Affärsutvecklingschef och kontorschef på arkitektkontoret Tengbom
Det bästa från utbildningen till byggingenjör eller affärsingenjör: Att du får en plattform att utgå från och ett nätverk redan från start. Man blir sedan kollegor eller beställare.
Gör på fritiden: Tittar på fotboll, hejar på Elfsborg, är med familjen, fotograferar – det blir en hel del bilder på hus, men även en del naturfotografering, tycker om att laga mat – är med i ett matsällskap som träffas några gånger om året.
Motivering till Årets Alumn 2023
”Jerker Kryander är en skicklig affärsutvecklingschef vid arkitektkontoret Tengbom och en framstående röst för hållbart byggande. Han är dessutom en inspirerande kraft för nuvarande studenter vid Högskolan i Borås. Ända sedan han erhöll sin högskoleingenjörsexamen i byggnadsteknik har Jerker konsekvent och dedikerat arbetat för att främja ett positivt samarbete med högskolan. Hans stolthet över sina egna studier och utveckling vid Högskolan i Borås är uppenbar och smittar av sig till andra. Han är känd för att vara äkta och ärlig i sitt engagemang. Hans drivkraft för hållbarhet, samhällsfrågor och jämlikhet gör honom till en betydande aktör som bygger engagemang inom olika områden, från social hållbarhet till återanvändning av betong.
Jerker Kryander är en passionerad förespråkare för samverkan och har etablerat sig som en välkänd och respekterad profil i närområdet. Hans engagemang sträcker sig över många områden och präglas av en imponerande bredd. Genom att vara en aktiv och inflytelserik alumn vid Högskolan i Borås har Jerker Kryander inte bara bidragit till att stärka banden mellan högskolan och näringslivet, utan har också inspirerat och väglett efterkommande generationer yrkesverksamma ingenjörer.”
Läs mer
Läs även intervju med Amin Omrani, som också utsetts till Årets alumn 2023
Text: Solveig Klug
Foto: Anna Sigge