Våld och hot i arbetsmiljön

Arbetsgivaren ska utreda om det finns risk för våld eller hot i verksamheten. Om så är fallet ska det finnas särskilda säkerhetsrutiner.

Arbetstagarna ska ha kännedom om rutinerna och ha utbildning i hur de ska agera om våld- och hotsituationer uppstår. Vid arbete där det är risk för återkommande våld och hot om våld ska arbetstagarna få särskilt stöd och handledning.

Arbetsplatser ska placeras, utformas och utrustas så att risk för våld eller hot om våld så långt som möjligt förebyggs. Arbetstagarna ska ha möjlighet att kalla på snabb hjälp vid en våld- eller hotsituation.

Arbetsgivaren ska se till att:

  • det finns larmutrustning där det krävs för säkerheten
  • det finns särskilda rutiner för vem som ska ta emot larm och åtgärder som ska vidtas när larm utlösts
  • övning av säkerhetsrutiner och åtgärder vid larm genomförs regelbundet
  • larmutrustning underhålls och kontrolleras

Innebär en arbetsuppgift påtaglig risk för våld eller hot får den inte utföras som ensamarbete. Tillbud och händelser med våld eller hot om våld ska dokumenteras och utredas. En anmälan om arbetsskada ska upprättas. Allvarliga tillbud och våldshändelser ska anmälas till Arbetsmiljöverket (Arbetsmiljölagen 3 kap 3a §).

Arbetsgivaren ska ha särskilda rutiner för att ge snabb hjälp och stöd till arbetstagare som har utsatts för våld eller hot om våld.

För frågor kopplat till larm, kontakta säkerhetssamordnare Henrik Werner på Campus- och hållbarhet.