Arbetsförhållanden

Arbetet med aktiva åtgärder avseende verksamhetens arbetsförhållanden när det gäller den fysiska och psykosociala arbetsmiljön har många beröringspunkter med det systematiska arbetsmiljöarbetet på högskolan i Borås. Arbetet med en anpassad arbetsmiljö omfattar såväl den fysiska arbetsmiljön som den psykosociala arbetsmiljön utifrån samtliga diskrimineringsgrunder.

Fortlöpande åtgärder

Värdegrund

Högskolan i Borås värdegrund vilar på de grundläggande principerna i den statliga värdegrunden i harmoni med kärnvärden och konkreta handlingar för att främja en hållbar utveckling. Tillsammans skapar vi en lärande miljö präglad av akademiskt ansvar och frihet. Det pågår ett värdegrundsarbete på olika sätt och i olika former på respektive akademi eller på verksamhetsstödet.hb.se/Anstalld/Att-arbeta-pa-en-hogskola/Vardegrund/

Inkludera diskrimineringslagen i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Högskolan har för avsikt i de delar regleringen i diskrimineringslagen och arbetsmiljöregelverket sammanfaller i det systematiska arbetsmiljöarbetet även beaktar diskrimineringsperspektivet avseende samtliga diskrimineringsgrunder för arbetet med aktiva åtgärder.

Arbetsfördelningen och organiseringen

Arbetsfördelningen och organiseringen av arbetsmiljöarbetet åligger varje chef med arbetsmiljöansvar enligt uppgiftsfördelningen att ansvara för.

Anpassning

När det gäller anpassning av t.ex. byggnader och arbetsmiljö finns relativt omfattande lagstiftning genom plan- och bygglagen (2010:900) och arbetsmiljölagen som avgör vad som är skäligt i det enskilda fallet. Inför ombyggnationer görs risk och konsekvensanalyser som kan omfatta utformning av kontorslokaler, tekniska hjälpmedel eller andra behov av anpassningar utifrån samtliga diskrimineringsgrunder. När det gäller diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning finns regler i arbetsmiljölagen (1977:1160) och Arbetsmiljöverkets föreskrifter som ställer krav på anpassning av arbetsmiljön. Arbetsanpassning åligger varje chef med arbetsmiljöansvar enligt uppgiftsfördelning att ansvara för. Att det finns en bestämmelse som ska ge en enskild arbetstagare med funktionsnedsättning en anpassad arbetsmiljö innebär inte att arbetsgivare kan avstå från att arbeta förebyggande avseende denna diskrimineringsgrund. Arbetet ska omfatta såväl den psykosociala arbetsmiljön som den fysiska.

Ta fram, följa upp och utvärdera riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier (bestraffning)

Högskolan har rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier Rutiner vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling eller negativ påverkan på studiemiljö genom kränkning. (pdf)

Högskolan reviderade  handläggningsordningen vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling eller negativ påverkan på studiemiljön genom kränkning under 2018.

Särskilda åtgärder 2019

Andelen heltids- och deltidsanställda

Andelen heltids- och deltidsanställda samt fördelning av visstidsanställningar och tillsvidareanställningar kommer att analyseras på ett mer generellt plan vid kommande lönekartläggning.

Status: Pågående

Medarbetarenkät

Under 2019 ska en medarbetarenkät genomföras. Enkäten sammanfattas i elva områden, medarbetarkraft, arbetsrelaterade utmattning, arbetstakt, effektivitet, delaktighet, sociala klimat, lärande i arbete, återkoppling, ledarskap, medarbetarskap och målkvalitet samt ett område som berörde diskriminering, mobbing och trakasserier. Medarbetarenkäten behandlar samtliga diskrimineringsgrunder. Resultatet av medarbetarenkäten presenteras för medarbetarna och analysen visar om särskilda områden behöver utvecklas.

Status: Pågående