Genvägar
.
Hoppa till huvudinnehålletHögskolan använder Outlook som e-postsystem. Här hittar du information hur du kommer igång med e-posttjänsten.
Webmejlen kan du använda på vilken enhet som helst, utan att behöva installera Outlook.
Har du en standardinstallerad dator från IT kan du byta språkinställningar på Office programmen via Byta språk på Office guiden
Har du en utomstående installation kan du ändra det via Microsofts guide. Byta språk på Outlook
Se Microsofts guide på hur du delar din kalender. Dela kalender i Outlook (extern länk)
Se Microsofts guide på du delar din personliga adressbok. Dela kontakter i Outlook (extern länk)
Se instruktioner nedan för att dela din brevlåda eller en mapp med en användare.
Se Microsofts guide på hur du kommer igång och konfigurerar färgkodning i Outlook. Outlook färgkodningsguide
Om en användare har följt stegen Dela mapp eller inkorg och delat behörigheten till dig kan du lägga till användarens inkorg eller mapp i din Outlook brevlåda.
Det finns möjlighet att prenumerera på en kalender med svenska helgdagar och inarbetade dagar som då syns i din egen kalender.
Se Microsofts guide hur du prenumererar på helgdagar i din kalender i Outlook (extern länk)
Se Microsofts guide för att sätta upp ny semesterregel. Outlook semesterregel
Observera! Då högskolan är en myndighet så är det viktigt att man väljer autosvar till alla utanför organisationen och inte som Microsoft rekommenderar i den länkade guiden Endast mina kontakter.
Se Microsofts guide för Skapa och skicka e-post (extern länk)
Outlook har en kraftfull sökfunktion som hjälper dig att snabbt hitta e-postmeddelanden, kontakter, kalenderhändelser och filer.
För att använda sökfunktionen så loggar du in via webbversionen av Outlook i webbläsaren https://outlook.hb.se
Skriv sedan in ett sökord eller en fras i sökfältet högst upp i Outlook-fönstret. Outlook kommer automatiskt att visa relevanta resultat medan du skriver.
För att specificera och filtrera dina sökningar kan du trycka på de tre vågräta strecken längst till höger om sökfältet (se röd markering på bild)
Här är några tips för att förbättra dina sökningar:
Se Microsoft guide på hur du lägger till e-post konto till en android enhet (extern länk)
Om du väljer att synkronisera även kontakter till din mobila enhet kommer du det visas många kontakter under Kontakter i din mobiltelefon. Du kan välja vilka adressböcker du vill synkronisera till din telefon.
Se Microsofts guide för komma igång med Excel webb
Se Microsofts guide Snabbguide för Powerpoint för webben
Se Microsofts guide för Kom igång med Word för webben
För att sätta ett autosvar från en delad brevlåda behöver du göra detta via outlook webb.
Har du fått behörighet till en funktionsbrevlåda men inte ser den i din brevlåda kan du behöva lägga till den på ditt konto via
Om du vill ha tillgång till en funktionsbrevlåda behöver du kontakta ansvarig för funktionsbrevlådan. Vet du inte vem detta är kan du kontakta it@hb.se.
När du har fått tillgång till en funktionsbrevlåda kan du via outlook klienten se detta automatiskt i menyn till vänster (se bild nedan)
Använder du outlook webb och inte kan se funktionsbrevlådorna följ steg i fliken "Jag ser inte funktionsbrevlådan i Outlook webb?"
Tänk på att du enbart kan återkalla e-post som skickats internt. Återkallelsen fungerar endast om mottagaren inte läst e-postmeddelandet.
Se guide för hur du Krypterar filer och e-postmeddelanden
Timanställda har A1-licens och har som standard: 50GB
Tillsvidareanställda har A3-licens och har som standard: 100GB
Du kan skicka 50MB stora e-postmeddelanden Inkl. bilagor
Är du tillsvidareanställd så har du en A3-licens vilket innebär att du kan ladda ner Office-paketet(Outlook inkluderat) från o365.hb.se. Logga in med e-postadress och lösenord och klicka sedan på "install office".
Är du timanställd så har du en A1-licens och kan istället använda webmejlen: outlook.hb.se. Du loggar in med e-postadress och lösenord
Som standard i Outlook visas endast mejl som är ett år tillbaka i tiden. Vill du visa mejl som är äldre än ett år tillbaka kan du följa stegen nedan:
Tänk på att alla mejl du ser i din brevlåda laddas ner lokalt på din dator och tar upp lagringsutrymme. Vi rekommenderar att du enbart väljer specifika mappar där du behöver se mejl som är äldre än ett år tillbaka i tiden.
Du kan i Outlook begära ett läskvitto för att se om en användare har läst ditt e-postmeddelande. Se steg nedan:
Delade mappar är tyvärr inte något som stöds i Outlook, men det finns flera andra alternativ som kan användas för att samarbeta med dokument, filer eller e-post.
Börja med att fundera på vad ni behöver i ert samarbete.
Har ni behov av att ta emot e-post som en arbetsgrupp och vill alla ha möjlighet att se och hantera den e-posten? Då kan en ”Delad brevlåda”, det som ofta kallas “funktionsbrevlåda”, vara det som ni behöver.
Har ni behov av att samarbeta med olika dokument och filer i en filstruktur som kan växa och läggas till och tas bort ifrån fritt av alla som har tillgång? I detta fall passar en ”gemensam mapp” på G: er.
Kontakta IT på it@hb.se för att få hjälp med att skapa något eller flera av ovan alternativ efter era behov.
Om du väljer att synkronisera även kontakter till din mobila enhet kommer det visas många kontakter under Kontakter i din mobiltelefon. Du kan välja vilka adressböcker du vill synkronisera till din telefon och på så sätt få ett mindre antal kontakter.