Skriv inte för långa meningar
Tänk på att inte pressa in för mycket information i en mening. I exemplet nedan får läsaren mycket information i mitten av meningen, vilket gör den krånglig att läsa. Dela hellre upp i flera meningar.
Rätt: Du kan ansöka till utbildningen om du tidigare har läst 60 högskolepoäng engelska. Utbildningen startar på både vår- och höstterminen. Den är treårig och ger en kandidatexamen.
Fel: Du kan ansöka till utbildningen som startar både på vår- och höstterminen och ger en kandidatexamen, det vill säga, är en treårig utbildning, om du tidigare har läst 60 högskolepoäng engelska.
Undvik svåra och ålderdomliga ord
Det finns många ord som länge använts i så kallad byråkratisvenska. Att till exempel skriva erhålla istället för få gör en text onödigt krånglig.
Om du är osäker på vilka ord som anses vara ålderdomliga och vill ha förslag på ett annat alternativ kan du kolla i Svarta listan. För att hitta den, googla på “Svarta listan Regeringskansliet”.
Förklara svåra men nödvändiga facktermer
Ibland måste man ha med facktermer när man skriver. De kan ofta vara svåra för en oinsatt läsare att förstå och du riskerar då att tappa din läsare. Tänk därför på att förklara facktermer första gången du använder dem i en text.
Var konkret
Tänk på att inte använda för många abstrakta ord och uttryck i en text. Och undvik så kallade “skrytfenor”. En skrytfena är ett ord eller uttryck som har gjorts längre och krångligare än vad det behöver vara.
Skriv så konkret du kan, så får läsaren med sig mer av texten.
Rätt: Forskning
Fel: Forskningsverksamhet
Förkorta eller inte?
Det finns tolv förkortningar som man alltid kan använda. På Högskolan i Borås skriver vi förkortningar med punkt och inte mellanslag.
e.d. eller dylikt
etc. et cetera
m.fl. med flera
o.d. och dylikt
o.s.v. och så vidare
t.o.m. till och med
fr.o.m. från och med
s.k. så kallade/kallat
t.ex. till exempel
bl.a. bland annat
m.m. med mera
d.v.s. det vill säga
Alla andra förkortningar behöver du förklara första gången du
använder dem i texten. Så här:
Kursen är på 30 högskolepoäng (hp). Varje delkurs ger 7,5 hp.
Interna förkortningar i externa sammanhang
Internt använder vi ofta olika förkortningar, exempelvis för våra enheter: THS, BHS, med flera. Sådana förkortningar ska inte användas när vi vänder oss till externa målgrupper med våra texter. Skriv ut hela namnet istället.