Mediakontakter
Om du blir kontaktad av media så finns det ett flertal viktiga saker att tänka på:
- Informera – alla större och viktiga pressaktiviteter ska vara kända av Kommunikation – för att undvika dubbla budskap och kollisioner i de externa kontakterna.
- Rådgör gärna med Kommunikation innan du talar med journalister.
- Efterforska inte. Respektera de anställdas och studenternas grundlagsskyddade rätt att lämna meddelanden i publiceringssyfte.
- Var noga med att ange vem du är och din roll och plats i högskolans organisation.
När du träffar journalisten
Innan intervju:
- Tänk igenom målgruppen. Med intervjun har du möjlighet att nå ut till beslutsfattare, kunder, anställda, medlemmar – journalisten är aldrig målgrupp.
- Bestäm vad du vill säga. Skriv gärna stolpar. Fundera på ditt huvudbudskap. Ej mer än 3 budskap.
- Gör en testintervju. Låt en kollega genomföra en låtsatsintervju. Våga ställ de svåraste frågorna så att du är väl förberedd på vad som kan komma.
- Välj en lämplig plats. Att vara ute i verkligheten ger oftast en bättre bild än inne på ett kontor. En bra bild gör också att artikeln syns i tidningen.
Vid intervjun:
- Observatör. Överväg om du vill ha med någon, som sitter med vid intervjun och som kan ge en återkoppling om vad som var bra eller dåligt.
- Undvik att bli ett intervjuoffer. Berätta gärna för journalisten redan under kallpratet om dina viktigaste budskap.
- Överskatta inte journalistens förkunskaper. Du kan nästan alltid mer än journalisten. Kontrollera gärna vad journalisten kan om området.
- Nyhetsmässigt. Börja alltid med huvudbudskapet. Tala ett enkelt och begripligt språk.
- Undvik inga kommentarer. Det väcker misstro.
- Prata inte ”Off the records”. Säg bara vad du kan stå för.
- Tala sanning. Spekulera aldrig. En lögn upptäckts ofta, prata bara om det du känner till och är säker på. Offentlighetsprincipen – och sunt förnuft – innebär att alla har rätt att få insyn i högskolans verksamhet. Journalisterna ska få de fakta de behöver för att kunna ge en så korrekt bild som möjligt.
- Ta om i bandad intervju. Om du är missnöjd med ett svar i en bandad intervju (radio/tv), så brukar man respektera om du vill ge ett annat svar – förutsett att du inte är makthavare och försagt dig.
Efter intervjun:
- Slappna inte av för tidigt. Intervjun är inte färdig förrän du och journalisten skiljs åt. Det sista intrycket är lika viktigt som det första.
- Diskutera uppföljning direkt.
- Be att få läsa citat. Du har rätt att läsa dina egna citat – men formulera detta som ett erbjudande.
- Ge gärna positiv återkoppling. Om artikeln blev bra – skicka ett e-post om detta.
- Undvik negativ återkoppling. Om artikeln innehöll sakfel eller vinklades till din nackdel. Låt någon utomstående bedöma om det är värt att påtala detta för journalisten.