Lästips om självförståelse

Många av oss jobbar med att försöka förstå oss själva på samma sätt som vi försöker förstå andra: Varför tänker jag och gör som jag gör? Att få kunskap om och inblick i sina egenskaper, attityder, motiv, styrkor och svagheter är viktigt i samspel med andra och för att må bra. Med god självförståelse kommer man långt.

Boktips från Camilla Boström

Camilla Boström arbetar som kurator på Studenthälsan och ger dagligen studenter råd, stöd och hjälp via samtal. När Camilla fick frågan om hon hade en bok att rekommendera gällande att förstå sig själv lite bättre så valde hon: "I befintligt skick. Att ta sig själv på allvar" av Katja Lindert Bergsten och Kristoffer Pettersson. Se lånestatus för I befintligt skick.

Varför vill du rekommendera just den här boken?

Det här är en självhjälpsbok av det lite mer omfattande slaget. Det är en av de saker som jag uppskattar med boken, å andra sidan är det också just det som fick mig att tveka lite inför mitt val av lästips. "I befintligt skick" ger oss inte fem snabba tips till lycka, läkning eller frihet ifrån lidande. Men, som vi alla vet är det ju inte alltid så lätt med förändringar som rör oss själva och våra relationer. Utifrån det så uppfattar jag den här boken som respektfull; det är möjligt med förändring, men det är också krävande. 

Titeln syftar på att vi behöver ta oss själva på allvar så som vi är, i befintligt skick, med alla känslor och olika delar av oss själva. Boken är indelad i tre delar:

  • Känsloskola
  • Lär känna behovssignalerna
  • Ta dig själv på allvar

Boken utgår ifrån att det är något i människans livsvillkor som i grunden är svårt. Det kommer vi inte undan. Men, ofta dömer vi oss själva för det vi upplever och kan frestas av tanken att en totalrenovering av livet vore lösningen. Det är lätt att förledas av tanken att vi behöver förändra någonting eller anstränga oss lite mer för att allt ska bli bra. Författarna vill istället bidra till att skapa förståelse och medkänsla inför dig själv så som just du är och har det. I befintligt skick. 

Det är mycket fokus på känslor i boken. Känslor bär på information och berättar något för oss. Författarna skriver att målet med boken är att du ska bli mer tillåtande mot dina känslor, även de känslor som är jobbiga. I boken beskrivs de olika grundkänslor som vi människor har och vad det innebär att ha fri tillgång till en känsla respektive att känslan är konfliktfylld. 

Boken sätter också fingret på och belyser ett av människans grundläggande teman som vi alla tampas med mer eller mindre – att hitta en rimlig balans mellan vårt behov av att vara självständiga och vårt behov av andra. Ibland krockar de här behoven och då kan det bli mer eller mindre skavigt.

På flera ställen i texten så finns det en uppmaning till dig som läsare att stanna upp och känna in och reflektera vad det här får för betydelse för just dig. 

Vem tycker du ska läsa den här boken?

Jag tycker den här boken kan läsas av alla som är nyfikna på att förstå sig själv lite bättre. Eller om en känner att det skaver lite i livet i stort eller i relationerna. Vi är ju inte alltid så logiska vi människor och den här boken kan hjälpa till att göra oss lite mer begripliga för oss själva. Kanhända att de som vet med sig att de är stränga och självkritiska gentemot sig själva har särskild behållning av boken.

Har boken inspirerat dig på något konkret sätt? Hur?

Jag har haft nytta av den här boken både i mitt arbete och privat. Jag uppskattar att den beskriver svåra saker på ett lättillgängligt sätt. Jag tycker också att det är inspirerande att författarna lyfter fram kroppen som en viktig informationskälla. Vi behöver ha kontakt med kroppen och våra känslor för att livet ska vara meningsfullt. Jag gillar också budskapet att good enough är good enough!

Något jag särskilt tar med mig är hur grundkänslan glädje beskrivs. Det handlar inte om att vara glad och ha kul. Utan snarare en känsla av lugn och ro; här är gott att vara, jag är trygg med dig, jag är okej. Det är svårt för många att känna.

Är det något annat du vill säga om boken?

Det är mycket exempel i boken på olika teman som gör att den är lätt att ta till sig och att det blir lättare att både förstå och att känna igen sig. Boken lyfter allmänmänskliga teman och dilemman. Jag tänker också att det här är en bok en kan komma tillbaka till, eller läsa lite i omgångar.

Jag uppskattar också att boken är fri från både pekpinnar och hurtiga tillrop. 
Det kan ju också vara värdefullt att veta att författarna arbetar med kliniskt med patienter, undervisar och forskar inom ämnesområdet. 

Boktips från biblioteket

Nedan hittar du några tips från biblioteket på böcker inom området hälsa och självförståelse. Tipsen är listade i alfabetisk ordning, och i samband med varje tips har du en länk så att du kan kolla om boken är utlånad eller inte. Är den utlånad går det utmärkt att reservera boken.

Ett bättre jag: hur självhjälp (inte) förändrade mitt liv av Marianne Power

Stäng Ett bättre jag: hur självhjälp (inte) förändrade mitt liv av Marianne Power

Power, Marianne (2018). Ett bättre jag: hur självhjälp (inte) förändrade mitt liv. Första upplagan Stockholm: Bokförlaget Polaris

Relationsstatus: Singel. Vad annars?
Ekonomi: Åt h*lvete (för att använda den tekniska termen).
Karriär: Stagnerande.

En alltför tidig söndagsmorgon vaknar journalisten Marianne Power bakis, ångestfylld och med ett banksaldo som skrattar henne rakt upp i ansiktet. Hur hamnade hon här? Trots en livslång, om än aningen skamfylld, förkärlek för självhjälpsböcker har hon aldrig lyckats bli den där balanserade carpe diem-människan. Men böckerna kanske inte fungerar för att hon i slutänden alltid har prioriterat vin, skräpmat och Netflix?

Power beslutar sig där och då för att testa en självhjälpsbok i månaden i ett år och följa den till punkt och pricka. Bit för bit ska alla brister nötas bort slösaktigheten, oförmågan att hitta en partner, ängsligheten och den fulländade Marianne skapas. Hennes experiment blir början på ett år som utmanar och ger nya perspektiv, men också lär henne att perfektion inte existerar och att nutiden fokus på oss själva gör oss inte så lite självupptagna. Självhjälp kan förändra ditt liv. Men kan det göra det bättre?

Se lånestatus för Ett bättre jag: hur självhjälp (inte) förändrade mitt liv

Läs dig själv: om biblioterapi, läsmotivation och livsmening av Nina Ström

Människor emellan av Anders Engquist

När själen får grönska av Eva Robild

Utan press: om medkänsla, prestation och stress av Sofia Viotti

Vad vill du – egentligen?: om mål och mening i livet av Erica Falkenström