Utlysningar

Forskningsstöd

Centrum för välfärdsstudier (CVS) utlyser årligen ett öppet forskningsstöd till två projekt som kan sökas av forskare vid Högskolan i Borås. Beviljade medel används till att genomföra en avgränsad analys- eller forskningsuppgift. Forskningsstödet är på 500 000 kronor.

Den öppna utlysningen av forskningsstöd öppnar i februari och har sista datum för ansökan i april då beslut fattas av styrgruppen. När behov uppstår kan styrgruppen även besluta om ett riktat forskningsstöd till två projekt med utlysning i september månad.

Projektet ska finnas inom ledning, styrning och organisering av välfärden i vid bemärkelse samt inom något av CVS tre fokusområden. Ett ytterligare krav är att projektet inbegriper högskoleövergripande samarbete och/eller samarbete/samverkan med extern aktör.

Forskningsprojektet ska påbörjas och medlen användas snarast efter att beslut erhållits och avslutas senast 30 juni året efter projektstart.

Under projekttiden ska projektet presenteras och diskuteras vid CVS forskarworkshops som har till uppgift att stötta de projekt som pågår inom centrumbildningen. Forskarworkshops är även en viktig del i utvecklingen av en stark forskningsmiljö inom området.

Varje projekt som erhåller forskningsstöd ska resultera i minst en refereegranskad journalpublikation, utöver populärvetenskaplig spridning.

Projektets resultat presenteras inför CVS styrgrupp och/eller inom ramen för den öppna seminarieserien Det socialt hållbara välfärdssamhället.

Vid projektslut redovisas genomförande och resultat av projektet kortfattat på en särskild blankett som tillhandhålls av CVS.

Bedömningskriterier för CVS forskningsstöd

Planeringsbidrag

Som ett led i utvecklingen av spetskompetens och att öka andelen externa medel som förläggs vid centrumbildningen och Högskolan i Borås utlyser CVS årligen tre planeringsbidrag á 125 000 kronor (inklusive OH-kostnader). Medlen ger forskare vid Högskolan tid att författa ansökningar till externa forskningsfinansiärer.

Utlysningen öppnar i oktober med sista ansökningsdag i november då styrgruppen fattar beslut vid sitt möte. Medlen ska användas under nästkommande år.

Det tänkta projektet ska handla om ledning, styrning och organisering av välfärden i vid bemärkelse samt ligga inom något av CVS tre fokusområden. 

Ett villkor för bidrag är att det tänkta projektet rymmer samarbete utanför den egna forskningsmiljön, d.v.s. mellan olika akademier/centrumbildningar/plattformar vid Högskolan i Borås eller samarbete med annat lärosäte eller andra externa aktörer.

De forskare som erhåller planeringsbidrag kallas under året till CVS forskarworkshops, som utgör ett stödjande forum så att den ansökan som arbetas fram ligger i linje med CVS huvudfrågor och fokusområden.

Ytterligare villkor för att erhålla planeringsbidrag är att medlen förläggs vid CVS och att planeringsbidraget i normalfallet inte medför en minskning av sökandes kompetenstid. 

Sökande som erhåller planeringsbidrag ska efter det att forskningsfinansiärerna meddelat sina beslut skriftligt rapportera detta till CVS. Detta görs via särskild blankett som tillhandahålls av CVS.

Information från CVS styrgrupp om opartiskhet

Det är CVS styrgrupp som beslutar om vilka projekt som erhåller medel i CVS öppna, årliga utlysningarna om planeringsbidrag respektive forskningsstöd.

För att uppnå så opartiska och objektiva bedömningar som möjligt ska den ledamot, vars opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas, inte ta del i handläggningen av ansökan och inte heller närvara när beslut om ansökan avgörs. Styrgruppsledamoten bedöms exempelvis som part i ärendet om hen är närstående till sökande eller direkt gynnas av att ansökan beviljas genom att erhålla en del av dessa medel. Det är varje ledamots ansvar att själv anmäla när hen anser att det kan finnas risk för att en objektivitet kan komma att påverkas.

Läs mer

CVS fokusområden