PreHospens symposium 2025
Hur kan digital teknik stödja prehospital vård och inspirera till nya arbetsmetoder och verktyg? AI-stöd, drönare och digitala beslutsstöd kan revolutionera diagnostik, behandling och resursfördelning, men kräver också anpassning och etiska överväganden. Under dagen belyser vi möjligheterna och utmaningarna med den snabbt växande digitala tekniken inom prehospital vård.
Symposiet riktar sig till dig som är verksam inom ambulanssjukvård, larmcentral och akutsjukvård, samt till beslutsfattare, forskare, innovatörer och studenter inom vård och teknik. Symposiet är ett tillfälle för dialog mellan vårdgivare och forskare där du får möjlighet att bygga nätverk och främja samverkan inom akut- och ambulanssjukvården.
I år arrangeras symposiet tillsammans med forskningsprojektet Kontiki, ett EU-projekt som finansieras av Interreg Sverige-Norge. Projektet handlar om artificiell intelligens som beslutsstöd för patienter och hälso- och sjukvård. Under dagen får vi ta del av flera presentationer från forskarna i Kontiki.
Vi ser fram emot en engagerande och lärorik dag där vi delar erfarenheter, kunskap och idéer med siktet på framtidens prehospitala vård!
Plats: Högskolan i Borås, Sparbankssalen
Datum: 20 mars 2025
Tid: 08:30–16.00
Pris: Kostnadsfritt
Anmälan
Anmäl dig senast 6 mars.
Till anmälan för dig som är anställd inom VGR
Till anmälan för dig som är anställd utanför VGR
Program
08:30–09:00 Kaffe och registrering
09:00–09:10 Välkomna
09:10–09:15 Öppningstal
- Kim Bolton, prorektor, Högskolan i Borås
09:15–09:25 Inledningstal
- Lina Strand Backman, Innovationschef, Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen (VGR)
09:30–10:00 Digital teknik i prehospital vård – ett verktyg för bättre vård
Den digitala tekniken erbjuder många möjligheter, men om man vill nyttiggöra denna till att skapa bättre vård fullt ut innebär det ofta nya eller modifierade arbetsmetoder och vårdprocesser. Presentationen ger exempel på IT tillämpat inom prehospital vård samt belyser dess inverkan på vården; igår, i dag och imorgon.
- Kaj Lindecrantz, professor emeritus i medicinteknik, Chalmers tekniska högskola
- Bengt-Arne Sjöqvist, Professor of Practice emeritus in Digital Health, Chalmers tekniska högskola
10:00–10:30 Paus med frukt och godis
10:30–10:50 Virtuell akutmottagning och monitorering med hjälp av smarta klockor
Har vi möjlighet att tidigt omfördela patienter från akutsjukvård till planerad sjukvård med bibehållen patientsäkerhet? Vilken form av monitorering funkar bäst för dessa patienter? Hur förhåller vi oss till invånarinitierad hälsodata?
Forskningen bedrivs inom ramen för Kontiki-projektet.
- Peter Kelly, digitaliseringsstrateg och akutläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
- Peter Lundgren, överläkare och docent, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
10:55–11:15 AI som livräddare: Hjärtstoppsidentifiering på larmcentral
Hur kan artificiell intelligens användas för att identifiera hjärtstopp i larmsamtal? Fredrik Byrsell berättar om hur AI analyserar samtalsdata för att stödja operatörernas arbete och förbättra beslutsfattandet. Tekniken representerar ett steg framåt i digitaliseringen av akuta vårdprocesser.
- Fredrik Byrsell, forskningssamordnare, SOS Alarm AB
11:20–11:40 Drönare för att optimera prehospital vård vid tidskritiska händelser
Sedan 2020 drivs projekt i VGR där drönare integrerats i larmkedjan för att dels leverera ut hjärtstartare vid misstänkt hjärtstopp, och dels för att förse larmoperatör och ankommande enheter med en tidig lägesbil från olyckplats. Magnus Kristiansson delar med sig av erfarenheterna från dessa projekt och vad som planeras framöver.
- Magnus Kristiansson, innovationsledare/doktorand, Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen (VGR) och Karolinska Institutet
11:40–13:00 Lunch (Gröna matsalen)
13:00–13:05 Välkomna tillbaka
13:10–13:30 Bättre precision med AI för patienter med andnöd – vägen framåt
Kan en maskininlärningsmodell (ML) förbättra bedömningen av patienter med andnöd i ambulanssjukvården? Wivica Kauppi presenterar en studie som visar att modellen är mer träffsäker än etablerade triageverktyg som RETTS-A och NEWS2. Resultaten pekar på ML-modellens potential att stödja snabbare och mer precisa beslut i akuta situationer.
- Wivica Kauppi, universitetslektor, Högskolan i Borås
13:35–13:55 AI-stöd för ambulanspersonal vid trauma
I detta föredrag presenteras utvecklingen av ett beslutsstöd baserad på artificiell intelligens som på skadeplats predikterar om en patient är allvarligt skadad eller inte. Förhoppningen är att beslutsstödet kan stödja ambulanspersonal vid beslut om vårdbehov och transportdestination.
Forskningen bedrivs inom ramen för Kontiki-projektet.
- Anna Bakidou, doktorand, Chalmers tekniska högskola
14:00–14:20 Videokonsultation vid bedömning av strokepatient i ambulans
Vilka är fördelarna och riskerna med att använda video inom prehospital vård? Lise-Lotte Omran diskuterar vad det kan innebära för patientsäkerheten och personalens upplevda trygghet, samt utmaningar med implementering, speciellt rörande mobil verksamhet.
- Lise-Lotte Omran, doktorand, Högskolan i Borås
14:20–14:50 Fika
14:55–15:15 Prehospital riskbedömning av patienter med bröstsmärta, med stöd av Troponin
Elin Lökholm presenterar en studie som ska validera tidigare utvecklade produktionsmodeller och beslutsalgoritmer, samt utveckla förfinade prediktionsmodeller med hjälp av AI. Förhoppning är att med hjälp av prehospitalt troponin och utvecklade beslutsstöd kunna identifiera patientens behov för rätt vårdnivå.
- Elin Lökholm, ambulanssjuksköterska, Västra Götalandsregionen
15:20–15:40 Etiska aspekter av att införa AI i omvårdnaden
Den ökade användningen av AI inom hälso- och sjukvården berör alla professioner. Införandet av ny teknologi medför inte bara potentiella tekniska, utan även etiska, problem. Anna Granath visar exempel från forskningen samt gör reflektioner kring AI, etik och omvårdnad.
Forskningen bedrivs inom ramen för Kontiki-projektet.
- Anna Granath, doktorand, Högskolan i Borås
15:45–16:00 Avslutande diskussion (mentimeterfrågor)