2023-10-04
Text + Film
Måste man vara duktig på matte för att bli forskare? Vad finns det för smådjur i Viskan och hur smakar kakor gjorda på hållbar svamp-biomassa? Det var några av alla frågor som fi...
.
Hoppa till huvudinnehållet2023-10-04
Text + Film
Måste man vara duktig på matte för att bli forskare? Vad finns det för smådjur i Viskan och hur smakar kakor gjorda på hållbar svamp-biomassa? Det var några av alla frågor som fi...
2023-10-03
2009 kom Danay Carrillo Nieves från Kuba till Högskolan i Borås som utbytesstudent inom ett Linnaeus-Palmeprojekt för att göra sitt examensarbete inom bioteknik. I veckan är hon på återbesö...
2023-09-25
De är hållbara och hälsosamma – trådbildande svampar som matas med exempelvis havre. Det senaste tillskottet till den världsledande forskningen vid Swedish Centre for Resource Recovery är Neda Roustas dokto...
2023-09-22
Närmare 150 forskare och representanter från näringslivet från 35 länder samlades i Istanbul i mitten av september för att nätverka och dela med sig av forskningsresultat kring resurs...
2023-06-26
Öl är den mest konsumerade drycken i världen efter vatten och te och ölbryggningen genererar stora mängder spannmålsavfall som i dag har ett lågt värde. Nu visar ett forskningsprojekt hur ...
2023-06-21
Framtidens plastpåse kan tillverkas av matavfall – och återvinnas igen. Hoang Danh Vu har i sin doktorsavhandling visat hur det är möjligt, med hjälp av flyktiga fettsyror.
2023-06-20
Vad får människor att intressera sig för svampbaserad mat som ett alternativ till andra proteinkällor som exempelvis kött? En ny doktorsavhandling förklarar hur det går att skapa hållbara syst...
2023-06-09
Ta chansen att lära dig mer om den spännande forskningen om nya hållbara material! 20 juni ger docent Pooria Khalili en öppen föreläsning om naturfiberkompositer, som har potential att revolutionera allt från bil...
2023-03-09
Sågverk genererar stora mängder biprodukter som i dag anses ha ett lågt värde. Genom en ny process kan dessa biprodukter bli råvara till värdefulla bioprodukter, till exempel som ingrediens i fisk- och djurfoder....
2023-03-06
Nu når högskolans framgångsrika svampforskning ytterligare en milstolpe. Ett företag ska nu kommersialisera forskningen genom att tillverka ett helt nytt köttalternativ. Förhoppningen...
2023-03-03
Matsvinn är ett stort problem, både i Sverige och i andra länder. Men vad är det egentligen vi slänger och varför? Ett nytt forskningsprojekt vid Högskolan i Borås går till botten med frågan m...
2023-02-09
Mycket av det matavfall som genereras på gatumarknaderna i Brasilien slängs helt i onödan. Genom ett samarbete mellan Sverige och Brasilien pågår sedan 2019 olika projekt för att ta ...
2023-02-01
Text + Film
Går det att skapa textilier från gammalt bröd? Detta var något som Akram Zamani, docent i Resursåtervinning vid Högskolan i Borås ville undersöka. Forskningsprojektet, som har pågått under fyra års tid, har tagit ...
2023-01-30
Kan polymera kompositer vara lösningen till en lättare och mer miljövänlig batterilåda för elbilar, eller ersätta aluminium och kolfiber i ski...
2022-12-14
En stor utmaning för processindustrier är att växla över från en linjär ekonomi, där olika avfall och restprodukter uppstår i slutändan av kedjan, är att växla över till en cirkulä...