Professionellt stöd i form av mjuk massage under graviditet och föräldrablivande

För föräldrars hälsa och välbefinnande

Professionellt stöd i form av mjuk massage under graviditet och föräldrablivande

Vad är det för ett projekt och varför vill vi att ni ska delta?

Professionellt stöd kan främja hälsa och välbefinnande hos föräldrar under graviditet och föräldrablivande. Blivande föräldrar har i tidigare forskning efterfrågat utökat professionellt stöd och önskar att få lära sig använda massage under graviditet och förlossning. Massage kan minska oro under graviditet och smärta vid förlossning.

Forskningsprojektet vänder sig till er föräldrar (gravid och partner), som väntar ert första barn och planerar att föda vid förlossningen Skaraborg Sjukhus Skövde (SkaS). Projektet är en utbildningsintervention med professionellt stöd från barnmorska och beröringsterapeut, där ni blivande förstagångsföräldrar kommer att utbildas i mjuk massage. Mjuk massage betyder beröring av huden på rygg, händer och fötter. Den mjuka massagen utförs på ett mjukt sätt med lätta strykningar med hela handflatan. Utbildningsinterventionen som ges i detta forskningsprojekt är ett komplement till er befintliga mödrahälsovård. Att delta i forskningsprojektet kan vara ett sätt för er inom paret att förbereda er tillsammans inför förlossning. I projektet kommer ni få lära er att använda mjuk massage tillsammans med er partner. Tillsammans med andra föräldrapar (ca 5 par/grupp) kommer ni att få professionellt stöd av en barnmorska och beröringsterapeut som introducerar er i metoden mjuk massage.

Övergripande syfte

Det övergripande syftet med projektet är att studera betydelsen av professionellt stöd i form av mjuk massage för att främja föräldrars hälsa och välbefinnande under graviditet, förlossning och tiden efter. Ansvarig forskningshuvudman för projektet är Västra Götalandsregionen, Skaraborgs Sjukhus Skövde (SkaS). Medverkande forskningshuvudman är Högskolan i Borås. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten, diarienummer 2024-01280-01. Den kliniska studien är registrerad i ISRCTN registry https://doi.org/10.1186/ISRCTN14694502

Hur går projektet till?

I detta forskningsprojekt kommer blivande förstagångsföräldrar att utbildas i att ge varandra mjuk massage från graviditetsvecka 37 (fullgången graviditet 37+0). Tillsammans inom föräldraparet kommer ni att få professionellt stöd från barnmorska och beröringsterapeut vid både fysiska träffar på SkaS och digitalt. Det kommer att ske i grupper om max fem par per tillfälle. Ni kommer även att följas under graviditeten och tiden efteråt i form av intervjuer, enkäter, observationer och via daganteckningar. Ni kommer att få lämna ert muntliga och skriftliga samtycke om deltagande.

Vid intresse att delta kontakta forskningsledare, Amanda Claesson Karhunen amanda.claesson@vgregion.se tfn: 0765–80 26 32