REMAKE

Kunskapsbaserat plaggmodulariseringssystem för uppskalning av återtillverkning i cirkulär textilproduktion

REMAKE

Bakgrund

Till skillnad från innovationer för manuell återtillverkning som saknar industriell skalbarhet på grund av flertalet utmaningar på processnivå, kan automatisering av manuella processer göra textilåtertillverkning till en genomförbar och skalbar lösning. Trots innovativa sömnads processer för att automatisera sammanfogningen av plaggdelar, är plaggdemontering, som är unik för återtillverkningsprocessen fortfarande utan automatisering på grund av dess inneboende komplexitet.

Syfte och översikt

Syftet med projektet är att utveckla ett kunskapsbaserat plaggmodulariseringssystem genom att ta hänsyn till komplexa egenskaper hos använda kläder för att utveckla optimala lösningar för demontering och ekodesign.

För att möta denna utmaning krävs ett hybridsystem för automatiserad återtillverkning som kombinerar: AI-lösningar (kunskapsbaserat system) med hållbar design (ekodesign) och affärsramverk. Ett sådant system skulle bestå av:

1. En hybrid kunskapsbas som kombinerar komplexa egenskaper hos använda plagg med domänspecifik information från klädesdesigners för att fastställa kriterier för återtillverkning.

2. Intelligent modulariseringssystem som hjälper till att kategorisera använda plagg baserat på liknande/kompatibla egenskaper och föreslår demonteringsregler genom avancerade optimeringsmetoder för flera kriterier.

Specifikt kommer detta projekt att involvera följande uppgifter:

Uppgift 1: Att identifiera de huvudsakliga kriterierna för att välja använda plagg för återtillverkningsprocesser och tekniker för beslutsfattande med flera kriterier (MCDM) för att prioritera dem

Uppgift 2: Att utveckla ett kunskapsbaserat intelligent system för plaggmodularisering som kan underlätta optimerad plaggdemontering

Uppgift 3: Att skapa riktlinjer relevanta för ekodesign, och för att förstå plaggens lämplighet för återtillverkning och hur sådana beslut kan implementeras i cirkulär produktion

Långsiktig vision och partnerskap

Projektet är viktigt för den pågående utvecklingen av strategisk forskning om hållbara textilvärdekedjor inom området Textiloch mode vid Högskolan i Borås, eftersom det sammanför två strategiska områden: digitaliserad textiltillverkning och försörjningskedjor, och cirkulära processer. Detta ligger i linje med agendan för det europeiska partnerskapet för ”Textiles of the Future”. Förväntningarna är att projektet kommer att leda till nya och större forskningsprojekt, och utveckla nya nätverk för industri och akademi inom cirkulär textilproduktion och automatisering.

Sammantaget kombinerar projektet forsknings- och handledningskompetenser inom industriell ekonomi, textilteknik samt datavetenskap. Inom projektets ramar kommer samarbete att etableras med flera aktörer inom svensk textilindustri som syftar till att skala upp modeåtertillverkning, såsom stora handelsföretag, återtillverkare samt cirkulära textilinnovationstestbäddar.