Älskad struktur och förbannad styrning – om socialt arbete i standardiseringens tid

Standardiserade arbetsverktyg är i dag en naturlig del av socialsekreterares och behandlares arbetsvardag. Forskning visar att professionella jobbar både med, genom, mot och runt dessa arbetsverktyg för att utföra ett gott socialt arbete, med olika resultat och konsekvenser.

Några exempel på verktyg med stor betydelse för hur praktiken utformas i socialt arbete är BBIC (Barns behov i centrum), ASI (Addiction Severity Index), Journal Digital och Signs of Safety.

Under seminariet presenterar Caroline Thuresson resultaten från sin masteruppsats där hon undersökt hur socialsekreterare upplever och förhåller sig till BBIC som styrningsinstrument. Resultaten nyanserar bilden av BBIC och uppsatsen visar att användandet, förståelsen och styrningen av BBIC är mer komplex än vad tidigare studier har visat. Resultaten visar bland annat att yrkeserfarenhet och ett ärendes svårighetsgrad är faktorer som påverkar hur socialsekreterare upplever och använder BBIC.

Om föreläsaren

Caroline ThuressonCaroline Thuresson är socialsekreterare och projektleder förberedelser inför ny socialtjänstlag och kunskapsstruktur i Svenljunga kommun.

 

 

 

 

Panel

Birgitta Harberg, socionom, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Borås Stad, författare och konsult. 

Mårten Nygren, socionom och utvecklingsledare i Vårgårda kommun.

Moderatorer

Teres Hjärpe, fil.dr i socialt arbete, Socialhögskolan Lunds universitet och FoU Sjuhärad Välfärd.

Goran Puaca, fil.dr i sociologi, Högskolan i Borås och FoU Sjuhärad Välfärd.

Dag och tid: 24 oktober kl. 13:30–15:30
Plats: Högskolan i Borås (lokal meddelas senare) eller digitalt via Zoom
Kostnad: Kostnadsfritt.
Kontakt: fous@hb.se
Anmälan: Anmäl dig via formuläret nedan senast 17 oktober.

Anmälan 24 oktober

Obligatoriska fält är markerade med en asterisk (*).

Hur vill du delta? *

Behandling av personuppgifter

Vi behöver ditt samtycke till att behandla de uppgifter som du lämnar om dig i formuläret. Uppgifterna i formuläret kommer att behandlas av ansvariga för evenemanget vid högskolan, i syfte att planera, administrera evenemanget och kommunicera med dig. Uppgifterna kommer att lagras inom EU/EES, och raderas efter evenemanget.

Högskolan i Borås är personuppgiftsansvarig för behandlingen, som sker med stöd av artikel 6.1 (a) i dataskyddsförordningen (samtycke). Det är helt frivilligt att lämna samtycke, och du kan när som helst ta tillbaka ett lämnat samtycke.

Läs mer om hur Högskolan i Borås behandlar dina uppgifter och vilka rättigheter du har.