Hon står bakom polisutbildningens succé
2021-08-26
Polisutbildningen tog emot sina första studenter i januari 2019. Detta efter att ha fått beskedet om att utbildningen skulle starta bara ett halvår tidigare. Under ledning av Lotta Dalheim Englund rekryterades Betty Rohdin som senior rådgivare. Ett beslut som blev av central betydelse.
– Betty har haft en avgörande betydelse för vår framgång. Framförallt på grund av sin långa erfarenhet som chef vid polisutbildningen i Växjö, men också för hennes sätt att vara. Hon är rak, tydlig och kommunikativ och har gjort att vi undvikit de värsta fallgroparna som ny polisutbildning, berättar Lotta Dalheim Englund, tf akademichef vid Akademin för polisiärt arbete.
Bettys betydelse kan inte beskrivas annat än nästintill livsnödvändig.
– Vi hade inte klarat det utan Betty, det kan jag säga nu. Vi visste ingenting om att bedriva polisutbildning så hon blev vår nyckelspelare i hela Polisprogrammets uppbyggnad, fortsätter Lotta Dalheim Englund.
Var med och byggde upp polisutbildningen i Växjö
För att förstå hur Betty Rohdin hamnade vid polisutbildningen i Borås måste vi gå tillbaka till mitten av 90-talet. Närmare bestämt till slutet av 1994. Efter att länge ha jobbat som adjunkt vid dåvarande Högskolan i Växjö blev Betty vice-prefekt på den samhällsvetenskapliga institutionen i Växjö.
– Den samhällsvetenskapliga institutionen var en jättestor institution. På den tiden var det så att om prefekten var en man så skulle vice-prefekten vara en kvinna, så då valde de mig, berättar Betty Rohdin.
Betty själv tror att ledningen aldrig hade tänkt tanken att prefekten skulle sluta, men efter knappt ett år blev det så att han inte kunde fortsätta, och hon fick ta över som prefekt.
– Det var verkligen på ett bananskal och absolut inte på grund av min kompetens, jag var vice-prefekt mycket på grund av mitt kön och blev sedan prefekt på grund av oväntade händelser, minns Betty Rohdin.
Dock märkte hon ganska omgående att hon trivdes i arbetsledande ställning. Likaså fick hon vara med och utarbeta strategin för att Högskolan i Växjö till slut skulle bli Växjö Universitet. Ett arbete som var väldigt inspirerande.
– Jag arbetade som prefekt i Växjö fram till 2002, och då var tanken att jag skulle ta mitt sabbatsår och åka till Spanien. Jag har alltid älskat det landet och ville gärna lära mig spanska. Men jag kom aldrig iväg, säger Betty Rohdin.
Under sina sista år som prefekt var hon delaktig i arbetet med att skriva ansökan om att Växjö ville bedriva polisutbildning. Som ytterst ansvarig för den samhällsvetenskapliga institutionen bidrog hon mycket i den ansökan.
– Vi fick utbildningen, och rekryterade då en chef från Stockholm. Hon var där från och till i några månader innan hon slutade. Då frågade de om jag kunde tänka mig att bli tillförordnad chef för polisutbildningen tills de hade rekryterat någon annan, fortsätter Betty Rohdin.
Hon funderade ett tag, och tackade sedan ja till uppdraget.
– Jag var inte alls övertygad om att jag passade på en polisutbildning. Jag hade väldigt lite kunskap om polisverksamheten, men att få lära känna en ny statlig myndighet var lockande. Jag tog mig an uppdraget och fick snabbt många kontakter inom polisvärlden och fick lära mig mer om denna otroligt viktiga samhällsfunktion, berättar Betty Rohdin.
Polisutbildningen fick mycket uppmärksamhet och Betty fick beröm för sitt arbete. Det gick så pass bra att ledningen på universitetet inte ansträngde sig alltför mycket för att byta ut Betty som chef. Hon jobbade vid polisutbildningen ända fram till 2017 då hon tog beslutet att kliva av chefsrollen. Då var hon den som varit längst i chefsställning vid en polisutbildning.
Vill förmedla kunskaper vidare
Efter alla åren i Växjö var det dock aldrig aktuellt att sluta jobba.
– När man har varit chef så pass länge som jag, känner man att man har rätt mycket att bidra med, det fanns en drivkraft att förmedla mina kunskaper vidare, förklarar Betty Rohdin.
Samtidigt hade Lotta Dalheim Englund vid Högskolan i Borås fått nys om att Betty lämnat sin tjänst i Växjö. Detta i samma veva som man i Borås var i full färd med en ansökan om att få bedriva polisutbildning. Lotta kontaktade Betty som tog regionaltåget upp till Borås för ett första möte.
– Jag hade knappt varit här tidigare. Jag har något svagt minne av att jag varit här och kollat på Elfsborg, men inte mycket mer. Nu möttes jag av en väldigt positiv miljö där människorna, med Lotta i spetsen, visade upp ett oerhört driv kring att bedriva polisutbildning. Vi fick direkt en väldigt bra kontakt och jag involverades i arbetet med att skriva ansökan, fortsätter Betty Rohdin.
Ansökan för Borås går igenom
Ansökan skickades in och 5 juli 2018 fattade regeringen slutligen beslut om att Högskolan i Borås är det lärosäte i Västsverige som får bedriva polisutbildning. Då togs även beslutet att plocka in Betty som senior rådgivare, vilket inte kan beskrivas som något annat än en fullträff.
– Att få in Betty i ett tidigt skede har gjort att vi har byggt ett starkt fundament att stå på. I början av utbildningen var det jag och Betty som handplockade de första medarbetarna, och det är också en stor anledning till den framgång vi har haft. Vi har verkligen en fantastisk lärarkår, berättar Lotta Dalheim Englund.
Till en början handlade arbetet om att få på plats de stora strukturella delarna i utbildningen. Nu när det är gjort har Betty tagit en mer tillbakadragen roll. Fast hon är alltid där när hon behövs.
– Det är också en storhet i Betty. Hon hjälpte oss i ledningen när allting var helt nytt och såg till att vi inte skulle trampa snett. Nu när vi fått lite fart i maskineriet behövs kanske inte den där akuta hjälpen, men hon finns alltid där med råd, vägledning och coachning, fortsätter Lotta Dalheim Englund.
Omedelbar succé
När Betty själv får frågan om varför det gått så bra för polisutbildningen i Borås hittar hon flera anledningar.
– Nyckeln är polisutbildningens geografiska plats med hela Västsverige och Göteborgsområdet som upptagningsområde. Likaså har vi fått fram en god infrastruktur med fantastiska övningslokaler och en väldigt bra lärarkår som jag har haft förmånen att få vara med och rekrytera. Lärarna är a och o i utbildning och de som jobbar hos oss brinner verkligen för yrket. Nu gäller det att framöver bibehålla den goda kvaliteten i allt vi gör, säger Betty Rohdin.
Framtida utmaningar
Att ha jobbat med polisutbildning i snart 20 år ger även en bra grund för att se på utvecklingen över en längre tid och identifiera nuvarande och framtida utmaningar.
– Både i Växjö och Borås har det alltid funnits ett stort intresse hos studenterna att utbilda sig till poliser. Den stora utmaningen är att utbildningen är relativt kort och att vi lever i en alltmer komplicerad värld. Det har hänt väldigt mycket på 20 år och vi har tyvärr sett en negativ utveckling kring många utsatta människor och ökad gängkriminalitet. Det är en mer öppen värld nu, en värld som ställer stora krav på polisen, förklarar Betty Rohdin.
För henne är lösningen tydlig. Det behövs fler moment i polisutbildningen och för att få in dessa behöver den förlängas till att bli en treårig utbildning.
– Det finns jämförbara yrken, exempelvis sjuksköterska, som bedrivs som en treårig utbildning. Likaså är det viktigt att utöka och akademisera utbildningen sett till yrkets status och lönepolitik, fortsätter Betty Rohdin.
”En välutbildad polis är en bra polis”
Tiden vid polisutbildningen vid Högskolan i Borås har blivit längre än vad som först var tänkt. Så var det även när hon temporärt skulle ta över som chef för polisutbildningen i Växjö. Nu när hon har tagit en mer tillbakadragen roll som senior rådgivare väntar uppdrag som kursansvarig när polisstudenterna skriver självständiga arbeten. Ett privilegium enligt henne själv.
– Det är väldigt roligt att vara lärare. Jag tycker det är väldigt viktigt att utbilda människor och känner mig väldigt delaktig i polisens utveckling. Lika ledsen som jag blir när någon polis gjort ett snedsteg, lika glad blir jag när jag läser om positiva saker om poliser. En välutbildad polis är också en bra polis – det tror jag vi alla förstår, säger Betty Rohdin.
Snart 20 år har gått sedan det tilltänkta sabbatsåret i Spanien. Att resan dit inte blev av är inget som hon ångrar.
– Det gjorde inte så himla mycket faktiskt, även om jag alltid velat lära mig spanska ordentligt. Jag har haft en otroligt rolig tid med polisutbildningen och än är det inte försent att ta upp språkstudierna. Jag är ju bara 69 år, avslutar Betty Rohdin.
Läs mer
”Vi har en väldigt bra grund att stå på”
Högskolan i Borås vill vara bäst på polisutbildning - bygger upp forskningsmiljö
Jonas Sehlin
Jonas Sehlin