Högskolans första examinerade poliser patrullerar nu stadens gator – ”En stor stolthet”

Vissa kanske tycker det har gått i en rasande fart, andra i ett lugnare tempo. Det har hursomhelst gått två och ett halvt år sedan Thomas Edman och Viktor Johansson påbörjade sina studier vid polisutbildningen vid Högskolan i Borås. Nu kan de titulera sig polisassistenter och ”färdiga” poliser.

– Jag känner en stor stolthet över att nu vara polis. Det har varit en väldigt rolig och lärorik studietid. Jag känner mig redo, berättar Thomas Edman.

– Aspiranttjänstgöringen har varit utmanande men jag tycker att vi varit väl förberedda på vad som väntat i och med den kunskap vi fått med oss från högskolan. Sedan tycker jag att aspiranten har varit en perfekt blandning av utmaning och utbildning. Vi har hela tiden blivit testade, samtidigt som vi haft grymma instruktörer som hela tiden velat vårt bästa, säger Viktor Johansson.

Nu ska polisassistenterna för första gången stå på egna ben, och möta både samhällets fram- och baksidor.

– Jag känner mig som sagt redo för det som väntar, och att hantera de situationer som uppkommer. Vi är dock aldrig ensamma utan jobbar alltid i team och får väldigt bra med hjälp och stöd från kollegor, säger Thomas Edman.

En stor kunskapsbas ger också gott självförtroende.

– Vi har väldigt mycket kvar att lära, men man har under aspiranten fått ett kvitto på att vi har med oss en god kunskapsbas och många verktyg för att hantera de situationer som en polisman möter under en dag. Det gör att man känner sig trygg i sin roll, även om man är ”grön”, fortsätter Thomas Edman.

Nu kommer det iscensatta rånet av Lottas Livs på övningsområdet Sagagatan bytas ut mot verkliga brottsplatser, gärningsmän, brottsoffer och vapen.

– Det slår en ibland att de larm som vi numera åker på är i skarpt läge. Men det är inte så att man på något sätt blivit avskräckt, utan det har bara känts mer och mer rätt för varje larm som avklarats och varje person man har hjälpt. Det här är något jag verkligen vill göra, berättar Viktor Johansson.

Direkt in i hetluften

Under sommaren kommer Thomas Edman befinna sig på ingripandeverksamheten och i en radiobil i centrala Göteborg, medan Viktor Johansson fått placering vid utredningsjouren på Polishuset i Borås.

– Nu handlar det om att arbeta så mycket som möjligt i yttre tjänst och skaffa sig erfarenhet. Att få vara där ute och träffa människor och bli bekväm i sin yrkesroll. Jag tycker att det är viktigt att försöka vara sig själv och inte gå in med något förutfattad bild av hur en polisman ska vara, utan bara försöka vara sig själv och göra det vi lärt oss under de här två och ett halvt åren, avslutar Viktor Johansson.

Positiva betyg för första kullen studenter

Eva-Lotta Andersson Lidén och Ann-Sofie Rihs är båda sektionschefer vid Akademin för polisiärt arbete. De, tillsammans med övriga ledningen för akademin, träffade för en tid sedan aspiranthandledarna i Polisregion Väst för att lyssna in kring deras upplevelser av studenterna från Borås som nu examinerats.

– Det var ett väldigt bra möte med Polismyndigheten och aspiranthandledarna. Det var generellt väldigt positiva utvärderingar, berättar Eva-Lotta Andersson Lidén.

Några dagar efter mötet med aspiranthandledarna genomfördes även fokusgruppssamtal med polisaspiranterna.

– De förbättringsområden som kommit fram i samtalen med både handledare och aspiranter stärkte mycket av förbättringsområden som vi redan identifierat och som vi behöver utveckla. Samtalen bekräftade också de områden som vi tror oss veta att vi är starka inom. Det är såklart glädjande att vi fått veta att vi har en god självinsikt och redan har tagit tag i de utvecklingsområden som pekades ut, förklarar Ann-Sofie Rihs.

Nu fortsätter det hårda arbetet med att fortsätta bibehålla och utveckla utbildningens kvalitet. Detta samtidigt som Polisprogrammet vid Högskolan i Borås expanderar ännu mer.

– Vi fick bra återkoppling kring vår första kull studenter, men vi måste fortfarande vara ödmjuka kring att vi är Sveriges yngsta polisutbildning. Vi har nu fått svart på vitt att vi håller måttet och är på väldigt god väg, men det är utmanande att samtidigt växa. Vi har fantastiska lärare och personal och goda förutsättningar för att vara framgångsrika även framåt, men vi får inte vara tillbakalutade nu, säger Eva-Lotta Andersson Lidén.

Inom fyra terminer kommer antalet studenter vid Polisprogrammet öka från dagens 576 studenter, upp till 768 studenter. En ökning med 33%.

– Vi kommer försätta växa både i personalstyrkan och i vårt lokalbestånd. Vi håller för tillfället på att bygga ut vårt övningsområde vid Sagagatan med nästan 3000 kvadratmeter nya övningsytor och en skjuthall. Det är för att möta behovet då vi från och med höstterminen kommer att ta emot ytterligare en klass på campus och en på distans, fortsätter Eva-Lotta Andersson Lidén.

En stolt akademichef

Mycket hårt arbete väntar framöver, men för högskolans del är det en stor milstolpe att den allra första kullen studenter nu är helt klara med sin utbildning och redo för polisyrket.

– Vi är, precis som studenterna, oerhört stolta över deras prestation. Det är med rak rygg och ett leende på läpparna jag kommer kunna träffa poliser ”på stan” som är utbildade här hos oss. De har gjort en stor resa som individer men även som yrkespersoner. Det är med värme i hjärtat jag hoppas att få träffa dem, i trevliga sammanhang såklart, säger Lotta Dalheim Englund, tf. akademichef vid Akademin för polisiärt arbete.

 


Den silverfärgade kronan på uniformens axelklaffar, som utgör gradbeteckningen för en aspirant, har bytts ut mot en guldkrona. Det visar att personen nu är polisassistent. Efter fyra års anställning som polisassistent utökas gradbeteckningen med ett smalt guldfärgat streck under kronan.

Läs mer

"Vi har en väldigt bra grund att stå på" (länk)

Polisutbildningen expanderar – bygger 2900 kvm nya övningslokaler (länk)

Första polisstudenterna redo för aspirant (länk)