Nio sommartips från dina kollegor
2021-06-15
En nattlig aktivitet, en krigsdagbok och en perfekt plats för pannkaksgräddning utomhus – det är tre av de nio sommartips du får från dina kollegor runt på om på högskolan.
Vi bad några av högskolans medarbetare att ge tips inom olika kategorier. Ta del av deras svar, kanske får du tips på något du inte testat förut?
Tips på badplats
Anneli Bentzlin, chef för Textila labb vid Akademin för textil, teknik och ekonomi:
– Tämta badplats, eller Tämta Beach som den kallas, är en trevlig badplats i närområdet! Det är en lång sandstrand och långgrunt. Jag tycker att det är superfint där!
Boktips
Lena Holmberg, bibliotekarie vid Biblioteket:
”Krigsdagböcker 1939-1945” av Astrid Lindgren
– Jag vill gärna rekommendera ”Astrid Lindgrens krigsdagböcker 1939–1945” som ger en intressant bild över hur det kunde vara i Sverige under de här åren. Visserligen sett ur Astrids medelklassperspektiv, men hon har en förmåga att beskriva de vardagliga sakerna i livet, som hur ransonering på kaffe och smör påverkar, liksom priset på gas som går upp och hur svårt det är att få tag i skor till barnen. Allt samtidigt som hon även har tillträde till diskussionerna som sker runt om i våra grannländer och hänger med i debatten. Ett läsvärt tidsdokument om en omvälvande tidsperiod.
”Innan ni tog oss” av Lisa Wingate
– Det här är en riktigt hjärtknipande historia som inte blir mindre jobbig att läsa då man vet att den bygger på en verklig adoptionsskandal från Memphis i USA. En syskonskara på fem blir bryskt bortförda från sitt fattiga hem på flodbåten Arcadia och hamnar på barnhem under fruktansvärda förhållanden. Detta trots att de egentligen inte alls är föräldralösa. I den här romanen nystas hela historien upp många år senare, vilket resulterar i ett kärt återseende och många tårar hos läsaren.
”Underland” av Robert Macfarlane
– Det här är en aning klaustrofobisk bok med tanke på att den handlar om underjorden. Författaren tar oss med på en hisnande färd genom underjordiska grottor, glaciärer, schakt, gångar, floder och städer. Jag är helt fascinerad boken igenom och lär mig så många spännande saker samtidigt som språket är både poetiskt och filosofiskt inbjudande. Författaren möter många entusiastiska människor på sin väg runt om i världen och jag slås av alla fina möten, där båda är nyfikna på varandra och även lite galna i sin jakt på det gemensamma stora intresset. Läsvärd men ibland lite otäck om man har svårt för trånga utrymmen.
”Regnvakt” av Tatiana De Rosnay
– Linden Malegarde är en ung fotograf som ska fira sin fars, patriarkens, 70-årsdag. Mycket pyser under ytan och Linden har själv ett ganska komplicerat förhållande till sin familj och särskilt sin dotter. Samtidigt som regnet öser ner i Paris och hotar staden med översvämning nystas många familjehemligheter upp. Hela boken kretsar kring träd, och då särskilt lindar, och boken är fylld av musikreferenser till David Bowie vilket ju aldrig är fel. Det var länge sedan jag kände så mycket för en fiktiv karaktär som jag gjorde för Linden Malegarde. Det här är en familjehistoria där naturen har en lika stor plats som sökandet efter en egen identitet.
Tips på ny sommarhobby: locka nattfjärilar
Anita Norlund, professor vid Sektionen för förskollärar- och lärarutbildning:
– Alltför få vet vilken rolig hobby det är att locka nattfjärilar – och hur lätt det är! Bästa sättet att börja är att köpa en blacklightlampa/UV-lampa (marknadsförs ibland som en discolampa) och hänga upp utomhus framför ett lakan som man har spänt mot husväggen. Om du är vaken när det har blivit mörkt, kan du se när fjärilarna kommer och sätter sig på lakanet, men det går också att ha lampan tänd under natten och glädjas åt kvarvarande fjärilar.
– Det finns många olika nattfjärilar; svärmare, mätare, nattflyn, vecklare, mott och några andra grupper. Många är oväntat vackra. När du ska artbestämma dem har du god hjälp av webbsidan vilkenart.se eller av en norsk app som heter Artsorakel. Sedan kan man börja dokumentera i valfri form. Det dröjer inte länge innan du har utvecklat en stark nyfikenhet över om det du fångar är ovanliga arter eller inte, och på köpet lär du dig om naturens mekanismer.
Träningstips
Ann Hallqvist, utbildningshandläggare vid Akademistöd:
– Passa på att ta en löprunda eller ett styrkepass på semestern när du är utvilad och har en massa energi, kanske med sällskap. Ett pass på morgonen gör att frukosten smakar extra gott. Har du tillgång till vatten är det extra skönt med ett dopp efter ett väl genomfört pass. Eller varför inte testa stavgång, kanske med inslag av backintervaller.
– Jag själv tränar som vanligt även på semestern, med cirka fyra löppass per vecka med inslag av spinning och HIIT (High Intensity Intervall Training). Mitt upplägg ser likadant ut för hela året. Men det gäller att inte underskatta eller glömma bort att lägga in vilodagar. Det gäller att hitta ”sin grej” för att motivera sig till att fortsätta med träning även efter sommaren.
Filmtips
Mikael Skrifvars, professor vid Sektionen för resursåtervinning och samhällsbyggnad:
– Dessa filmer som har visats på Röda Kvarn var mina absoluta favoriter under hösten 2020. Filmerna kan ses via till exempel Cineasterna.
The Peanut Butter Falcon
– Detta är en varm och mycket originell historia om att vara annorlunda, och hur man uppnår ett mål, som vid första anblicken kan vara något orealistiskt!
Se filmrecension: The peanut butter falcon
There is no evil
– Detta är en mycket välspelad men allvarlig iransk film i fyra episoder som beskriver hur en individ påverkas av samhället. Den första episoden är kanske den mest överraskande gällande vad som sker, som har visats på bioduken.
Tips på småkaka
Anna Cregård, förvaltningschef vid Verksamhetsstöd:
– Mitt tips på en riktigt god och trevlig småkaka är strassburgare. Den passar fint till både vaniljglass och en riktigt mörk chokladglass, och den är också alldeles underbar helt på egen hand. Dessutom är det kul att spritsa. Strassburgare kan även garneras.
Serietips
Jonas Martinsson, eventkoordinator vid Kommunikation:
La casa de papel (Netflix)
– Det finns för närvarande fyra säsonger, en femte avslutande säsong ska vara på G. Nervkittlande spansk kriminalserie där man får följa åtta etablerade rånare med olika unika egenskaper som sätts ihop av en man som kallar sig professorn, för att genomföra det ultimata bankrånet. Psykologiskt spännande serie i högt tempo med en annorlunda tvist jämfört med många andra kriminaldraman.
Dips (SVT-play)
– Två säsonger har hittills kommit. ”Sätta skrattet i halsen”-serie med bland annat Jesper Rönndahl. Två praktikanter på Utrikesdepartementets kontrollenhet har målet att bli fast anställda på enheten. Absurt roligt där den ena händelsen känns mer skruvad än den föregående. Kortare avsnitt på 15–20 minuter som är perfekta att avnjuta när man har lite tid över.
Tips på utflyktsmål i närområdet
Sina Seipel, universitetsadjunkt vid Sektionen för textilteknologi:
– Ett hett tips från mig inför sommaren är att kombinera en naturupplevelse med en matupplevelse. Under coronatiden har det blivit en favoritaktivitet för mig och familjen att upptäcka fina platser i närområdet och steka pannkakor, antingen med gasolkök eller över öppen eld. Korvgrillningen har vi tröttnat på och vi ville pröva ett alternativ.
– Längs med Sjuhäradsleden etapp 3 finns det ett vindskydd med fin utsikt över Viaredssjön som passar utmärkt för en smaskig måltid med fantastiska vyer.
– Packa ryggsäcken med färdig hemmagjord smet, stekpanna, smör och önskad tillbehör, och ta dig ut på en fin promenad.
Tips på hur du lär dig dyka från kanten
Joakim Sandström, universitetslektor vid Sektionen för ingenjörsvetenskap:
– Börja från bryggan. Sitt på huk och ”vält” med händerna ovanför huvudet. Tänk på att dra in huvudet så att hakan når bröstet.
– Sen så ställer du sig upp mer och mer så att du får ta i med benen mer och mer.
– Kan du dessutom simma 50 meter på valfritt sätt och simma på rygg 25 meter (valfritt sätt) så är du kvalificerad för simborgarmärket Guldfisken.
– Om du har tillgång till en 1-meterstrampolin så kan du börja med att gå upp på trampolinen och "bara" falla framåt. Då är risken för magplask liten.
OBS! Dyk aldrig i okänt vatten!
Johanna Avadahl / Solveig Klug / Anna Kjellsson
Adobe Stock