Satsning på studenters fysiska och psykiska hälsa

Universitet och högskolor ansvarar för att studenter har tillgång till hälsovård, särskild förebyggande hälsovård som främjar studenternas fysiska och psykiska hälsa. Regeringen satsar nu 25 miljoner kronor under 2021 för att stärka studenthälsan. Initialt ska satsningen pågå under tre år.

– Det är glädjande att det görs en satsning på studenternas hälsa, säger Lena Tyrén, chef vid Studentcentrum där högskolans studenthälsa är organiserad.

– Vid Högskolan i Borås rekryterar vi nu en samordnare som ska ha ett sammanhållande uppdrag för insatser, planering och att driva processer med fokus på studenters studiemiljö, och då med särskilt fokus på förstaårsstudenter. Samordnaren ska också vara delaktig i att identifiera, planera och genomföra informationsinsatser och aktiviteter för våra studenter.

Med anledning av satsningen kommer Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, på digitalt besök till Högskolan i Borås den 19 maj.

Fakta

Bakgrunden till regeringens satsning är den utbredda psykiska ohälsan bland studenter i högskolan. Behovet av insatser inom studenthälsan bedöms bli större då den pågående coronapandemin ökar undervisningen på distans, vilket gör att de sociala kontakterna minskar, samtidigt som den framtida arbetsmarknaden ser osäker ut. Regeringen vill med satsningen särskilt gynna studieovana studenter.

Läs mer

Ta del av Studenthälsans webbsidor för studenter vid Högskolan i Borås.