AI och digital teknik i hemmet kan göra livet lättare för kroniskt sjuka

Smart klocka för hälsodata

Digital teknik och artificiell intelligens (AI) kan vara en lösning för att hantera dessa utmaningar och säkerställa att de som bor långt ifrån sjukhus får samma behandling, samtidigt som sjukvårdsresurserna används effektivt.

Forskarna i det svensk-norska EU-projektet Kontiki ska nu studera digitala lösningar där patienter själva registrerar och mäter sina värden i hemmet. Baserat på dessa hälsodata ska forskarna utveckla AI-baserade beslutsmodeller för att tidigt kunna se tecken till försämring i hälsotillstånd och då även kunna skapa förutsättningar för att förebygga sjukdomstillstånd redan i patienternas hemmiljö.

–  Sköra äldre och kroniskt sjuka patienter skulle med hjälp av digitala lösningar kunna få snabb återkoppling på sitt tillstånd i hemmet och slippa åka in till akuten i onödan, säger Peter Lundgren, överläkare, docent och projektledare vid Högskolan i Borås.

Stor betydelse för livskvaliteten

Patienter med kroniska sjukdomar kan använda elektroniska enheter som smarta klockor eller surfplattor för att övervaka sin hälsa i realtid i hemmet. Dessa enheter kan ge instruktioner om medicinjusteringar, tala om för patienten när det är dags att uppsöka läkare och automatiskt skicka personen till rätt mottagning, vilket minskar onödiga sjukhusbesök – en betydande fördel för äldre och sköra patienter. 

– Det här ökar patientens trygghet och egen kontroll över sin sjukdom. Patienterna kanske kan stanna hemma längre och fler kan få tillgång till vård oavsett var de bor. Dessa faktorer har stor betydelse för livskvaliteten, säger Peter Lundgren.

AI kan även hjälpa till att upptäcka, diagnostisera, förutsäga och till och med förebygga akuta sjukdomar eller förvärrade kroniska tillstånd.

– Vi hoppas på att förbättra patientsäkerheten med mer precisa och objektiva diagnoser, samt att skapa en mer tillgänglig och effektiv vård som möter de växande behoven hos vår befolkning, avslutar han.

Förutom att utveckla digital teknik för övervakning av patienter i hemmet arbetar Kontikiprojektet med att ta fram AI-baserade beslutsstöd för ambulanssjukvården när patienter drabbas av akut sjukdom, stroke eller trauma, samt modeller för att göra det lättare att diagnosticera blodpropp. Forskarna i projektet har bland annat visat att fler liv kan räddas om ambulanspersonalen får hjälp av ett AI-verktyg när de ska avgöra hur allvarligt skadad en person är.

Läs mer

Projektet Kontiki – AI som beslutsstöd for patienter och hälso- och sjukvård är ett 3-årigt projekt som leds av Högskolan i Borås och Høgskolen i Østfold. Projektet består av flera delprojekt/arbetspaket. Totalt har projektet beviljats drygt 23 miljoner kronor av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF) och samarbetsprogrammet Interreg Sverige-Norge.

I arbetspaket 3 är målet att utveckla system för egenmonitorering av patienter med kroniska sjukdomar. I detta projekt samarbetar Högskolan Borås, Chalmers, PICTA, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Høgskolen i Østfold och Sykehuset i Østfold.

Kontiki – Artificiell intelligens (AI) som beslutsstöd för patienter och hälso- och sjukvård - Högskolan i Borås (hb.se)

Arbetspaket 3: Egenmonitorering

Fler liv kan räddas om ambulanspersonal får AI-stöd - Högskolan i Borås (hb.se)

Unik kartläggning av traumapatienter i svensk ambulanssjukvård - Högskolan i Borås (hb.se)