Högskolan startar Tekniskt basår på Campus Dalsland

– Det här är ett bra alternativ för de som bor i andra kommuner och inte vill flytta till Borås. För oss är det en möjlighet att nå ut till fler studenter som annars kanske inte hade sökt sig till oss, berättar Bo Månsson, prefekt vid Institutionen för ingenjörsvetenskap och initiativtagare till att pröva denna modell med distansundervisning av Tekniskt basår.

Vad vinner samhället på detta?

– Genom att erbjuda utbildningen på distans får många fler möjligheten att satsa på högre utbildning. Utbildningsnivån i många mindre kommuner är låg. Om det här faller väl ut och intresset är stort är tanken att öppna för samarbete med fler kommuner, förklarar han.

Joakim Sandström är samordnare för utbildningen och en av lärarna som kommer att undervisa studenterna i hybridformen.

– Det är spännande att testa det här upplägget. Det är en bra lösning för att fånga upp studenter som inte är beredda på att flytta från hemorten för att gå en förberedande utbildning. De kanske har familj och jobb på hemorten, eller kanske har de inte studerat på många år och är ovana vid att studera. Då kan det bli en hög tröskel att börja läsa en utbildning. På det här viset kan vi hjälpa dem att komma igång, säger han.

Betydelsefullt för regionen

Kristina Sandström, verksamhetsledare på Campus Dalsland, instämmer.

– Samarbetet med Högskolan i Borås betyder mycket för regionen. För Dalsland är det bra att få olika slags utbildningsmöjligheter. Närheten till utbildning är viktigt och här är det långt till exempelvis lärosätena i Trollhättan, Karlstad och Borås. Visst flyttar folk för att studera på andra orter, men många återvänder inte till hemorten efter avklarad utbildning, vilket gör att de inte bidrar till det lokala näringslivet, säger hon.

Hon har redan under sommaren träffat ett par av de studenter som antagits till basåret.

– De kom till vårt campus för att se hur det är här och de verkade vara taggade på att börja, säger hon.

Inledningsvis erbjuds alltså Tekniskt basår som en hybridutbildning, där föreläsningarna som hålls på campus i Borås livesänds till Campus Dalsland i Bengtsfors kommun. När det är dags för övningar i bland annat matematik och en del laborationer kommer det att finnas en övningsledare på plats på Campus Dalsland. Ett par tillfällen per termin får studenterna åka till campus i Borås för att göra en del laborationer.

Efter avslutat Tekniskt basår erbjuds studenterna en garantiplats på någon av ingenjörsutbildningarna, Textilingenjörsutbildningen eller Affärsutvecklarprogrammet bygg och fastighet, som ges vid Högskolan i Borås.

Läs mer om Tekniskt basår