Ett år av framsteg och framtidstro för Mötesplats Social Innovation
2024-12-13
– Att bygga upp den här typen av verksamhet är både spännande och utmanande. MSI är en nationell kunskapsplattform med noder på flera olika lärosäten, men vi alla har våra unika förutsättningar att förhålla oss till. Det skapar en intressant bredd inom plattformen, men det är också viktigt att vara ödmjuk inför uppgiften. Det tar tid att bygga starka nätverk, konstaterar Ulrika Sjölund.
Vid högskolan har MSI sin bas på Science Park Borås, men en stor del av arbetet under året har handlat om att bygga ett bredare nätverk inom högskolan med forskare som är verksamma inom området. Målet är att verksamheten ska spegla den bredd som finns inom högskolan – där forskare inom allt från socialt arbete till modevetenskap och polisiärt arbete har visat intresse att vara del av olika projekt.
Under året har representanter deltagit i flera nationella evenemang. Bland annat medverkade Maria Wolmesjö, professor i socialt arbete vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, vid konferensen “Innovativa lösningar för ett inkluderande arbetsliv” i Luleå, där hon presenterade aktuell forskning om arbetslivsinkludering. MSI Borås har också bidragit till nationella uppdrag och rapporter.
Rapport om regional samverkan
Ulrika Sjölund har som representant för noden vid Högskolan i Borås varit del av arbetet med rapporten ”Regional samverkan kring samhällsutmaningar – en kartläggning av exempel på långsiktig organisering (2024)”. I rapporten presenteras en kartläggning av svenska och internationella exempel på regional samverkan kring samhällsutmaningar. Syftet är att samla och sprida kunskaper och erfarenheter som inspiration till att vidareutveckla stödstrukturer för social innovation.
– Samverkan mellan olika aktörer är helt nödvändig för att lösa de komplexa samhällsutmaningar som vi ser i dag och står inför i framtiden. Rapporten lyfter de här utmaningarna ur flera perspektiv och ger förslag på hur vi behöver organisera oss i framtiden, berättar hon.
Starkt fokus på framtidsmöjligheter
Framåt ser Ulrika Sjölund bland annat behov av att bredda dialogen på akademierna på högskolan, samt att genomföra en koalitionsprocess med aktörer i det omgivande samhället.
– Mötesplatsen MSI är en plattform för både forskare, civilsamhället, näringsliv och offentlig sektor. Koalitionsprocessen är ett sätt att sammanföra aktörer för att gemensamt titta på ett samhällsproblem och bidra med olika perspektiv och möjliga lösningar. Genom att i samverkan med olika sektorer både utbyta kunskap och arbeta för att lösa samhällsproblem baserat på vetenskaplig grund arbetar MSI för att främja social innovation och kunskapsutbyte i regionen. Vi har också nationella och internationella samarbeten genom EU och FN, förklarar Ulrika Sjölund.
Genom att noden för MSI vid Högskolan i Borås är kopplad till Science Park Borås finns också förutsättningar till synergier med högskolans partnerskap med New European Bauhaus. Här finns flera innovativa samarbeten redan på gång, bland annat dialoger kring ett Västsvenskt New European Bauhaus.
Mötesplats Social Innovation
Mötesplats Social Innovation (MSI) är en nationell kunskaps- och samverkansplattform för social innovation. MSI finns i sex regioner och vid lika många lärosäten i Sverige från Luleå i norr till Malmö i söder: Högskolan i Borås, Jönköping University, Luleå tekniska universitet, Malmö universitet, Umeå universitet och Örebro universitet. Malmö universitet är koordinerande lärosäte. MSI:s övergripande målsättning är att stärka social innovation som samhällskraft i genomförandet av Agenda 2030.
Läs mer
Sidan för Mötesplats Social Innovation vid Högskolan i Borås
Emilia Wermelin
Anna Sigge, Porträtt: Christian Naumanen