Hembesök av sjuksköterska ett alternativ till akutsjukvård
2024-12-18
– Studien visar att hembesök av en sjuksköterska kan vara ett alternativ till att söka akut på en mottagning. Den stora nyttan för patienterna är att få sina vårdbehov tillgodosedda i hemmet och slippa resa till och söka akut på en mottagning med efterföljande väntetider. Gruppen sköra äldre med flera kroniska sjukdomar har störst vinster av besöken, säger Karin Bergman, doktorand vid Högskolan i Borås.
Olika modeller för samverkande vård har utvecklats i Sverige där sjuksköterskor används på nya sätt för att möta patienters behov, men få modeller har studerats som i det här fallet. Forskningen bygger på material som samlats in från Samverkande sjukvård, en samverkansmodell mellan NU-sjukvården, kommuner och andra vårdgivare i Fyrbodal och Lilla Edet. Studien undersöker de så kallade 1177-uppdragen. Dessa uppdrag innebär att sjuksköterskan på 1177 har möjlighet att be en sjuksköterska från ambulansen eller den kommunala primärvården om hjälp. Bedömning eller åtgärd sker då hos patienten i hemmet.
Många patienter kunde stanna kvar hemma
Studien inkluderar 615 hembesök som gjordes under 2017 eller 2018. Av dessa besök gjordes 94 av ambulanssjukvård, 69 av bedömningsbilsenhet och 452 av kommunal primärvård. Besöken gjordes i 13 kommuner i Fyrbodal och Lilla Edet.
De flesta hembesöken gjordes under jourtid, när vårdcentralen var stängd. Kontaktorsaker gällde framför allt urinvägsbesvär, men medicinska och kirurgiska problem var också vanliga. De flesta patienter kunde stanna kvar hemma efter besök av sjuksköterska, framför allt de i åldrarna 75-85 år. De flesta som rekommenderades att uppsöka läkare efter hembesöket var patienter över 86 år.
I studien framkommer att utan 1177-uppdragen hade patienterna istället hänvisats till regional primärvård eller akutsjukhus, eftersom en telefonkontakt med sjuksköterska inte ansågs tillräckligt. Resultaten visar också att i över 84 procent av hembesöken kunde sjuksköterskan utan inblandning av läkare utföra åtgärd för patienten, vilket enligt studien visar nyttan med 1177-uppdrag för de patienter som behöver vård samma dag, men inte nödvändigtvis akutsjukvård.
– Studien visar att samverkande vård är ett bra alternativ – och det har implementerats i ett område i Västra Götalandsregionen – men att det saknas nationella riktlinjer framåt för den här typen av vård, avslutar Karin Bergman.
Läs mer
Forskningsartikeln Unscheduled home consultations by registered nurses may reduce acute clinic visits publicerades i den vetenskapliga tidskriften BMC Health Services Research 1 november 2024. Forskningen bygger på material som samlades in från Samverkande sjukvård under 2017–2018.
Studien är en del av Karin Bergmans doktorandprojekt som ingår i forskarskolan SHIFT CARE.
Kristina Axelsson
Adobe Stock och privat