Samverkan en nyckel till utveckling – för studenter, medarbetare och företag
2024-07-03
Anneli Bentzlin är samordnare för samverkan vid Textilhögskolan, en del av Högskolan i Borås. Hon ser stora fördelar av att arbeta och skapa tillsammans med det omgivande samhället bland annat för att högskolan ska hålla sig uppdaterad.
– Det stärker kvaliteten på utbildningarna och gör våra studenter rätt rustade när de kommer ut i arbetslivet, säger hon.
De kontakter som knyts genom samverkan leder ofta till allt från nya forskningsprojekt till möjligheter för studenter såsom examensarbeten, praktikplatser och till och med jobb.
– Flera av våra företagskontakter är alumner, alltså tidigare studenter hos oss. De känner till vad som finns här och vill gärna komma tillbaka till oss och använda våra unika labbmiljöer och kompetens.
Det är inte ovanligt att stora välkända företag utvecklar nya idéer och produkter i Textilhögskolans labbmiljöer med hjälp av labbteknikernas expertkompetens.
– Det är verkligen positivt! Det ger våra labbtekniker ytterligare expertis, vilket är till stor nytta för till exempel studenterna, säger Anneli Bentzlin.
Studenter utvecklar användningen av ekologisk och återvunnen bomull
Ett företag som återkommer till Textilhögskolan för att låta studenter utveckla idéer kring deras produkter är Chimi Home. Studenterna Nibbel Clavstedt och Axel Tunhall vid textilingenjörsutbildningen gjorde ett studentarbete hos Chimi Home, där de undersökte möjligheten att skapa hållbara sängkläder genom att använda sig av en blandning av jungfrubomull och återvunnen bomull, och samtidigt behålla eller förbättra kvaliteten på lakanen.
Nibbel Clavstedt berättar att han har känt sig som en del av företaget under sitt arbete vilket har gjort det ännu mer spännande.
– Trots att vi inte jobbade där tog det inte lång tid innan vi kände oss inkluderade i produktutvecklingsprocessen. Det fanns en bakomliggande vilja att ta våra resultat i beaktande gentemot slutkonsument vilket gav oss ännu mer bränsle i vårt arbete, säger han.
Nya kontakter och ökad förståelse för industrin
Ett av Textilhögskolans mål är att studenter i mötet med näringslivet får en inblick i vilken bred industri de utbildar sig inom. Samtidigt som de blir inspirerade att hitta sitt första fokus inom den textila värdekedjan.
– Vi ser också att de bygger ett nätverk och får förståelse för vikten av ett stort textilt nätverk. Det går nog inte att svara på frågan om vad studenterna lär sig specifikt utan de fördjupar sin förståelse och hittar ett syfte och mening med sin textila kunskap. Studenterna får också en förståelse för hur olika kompetenser inom ett textilt företag samverkar och kompletterar varandra, säger Anneli Bentzlin.
Polestar har sin pressträff i Textilhögskolans labb
När Polestar anordnade en internationell pressresa i slutet av juni var ett besök i Textilhögskolans labb en självklarhet. I det trikåtekniska labbet har nämligen bilföretaget tagit fram prototyper till klädseln i sina bilar. Och det är fler bilföretag som gjort detsamma till exempel är även Toyota och Lexus samarbetspartners.
– Vi ville inte kopiera något gammalt utan skapa något nytt, något fräscht, något innovativt som ingen har gjort tidigare. Vi ville skapa historia genom att testa en ny teknik: ”tailored knit”, förklarar Maria Uggla, designchef för färg och material på Polestar i en film om arbetet.
Anneli Bentzlin förklarar att det finns många anledningar till att just bilföretag söker sig till Textilhögskolan utöver dess kompetens och utrustning.
– Det är klart att det sprider sig när ett företag har jobbat tillsammans med oss, då får andra upp ögonen för möjligheten. Det är många gånger smidigare att komma till oss som är ett lärosäte då vi är neutrala, än att göra prover på en fabrik, här förbinder du dig inte till någon fortsatt produktion. Vi har också en snabb väg in vilket kortar ledtiderna för företagen, avslutar Anneli Bentzlin.
Nav för omställningen av textilindustrin
Högskolan i Borås är Sveriges nav för omställningen av textil- och modeindustrin. Bland annat finns här ett uppdrag från regeringen: Textile & Fashion 2030. Det innebär att högskolan ska leda och utveckla en nationell plattform för hållbart mode och textil.
Vid högskolan finns också Science Park Borås en innovationsmiljö och samverkansarena som rankas som en av Sveriges bästa.
Läs fler exempel på högskolans samverkan
Unikt samarbete mellan FN och Textilhögskolan
Textilhögskolan hittar den perfekta Elfsborgsgula kulören
Textilhögskolans labb nyckel när Polestar tar fram klädsel till bilar
Anna Kjellsson
Anna Kjellsson samt Chimi Home