Framtidens jobb – här är konkurrensen liten om fem år

Hur väljer man egentligen ”rätt” utbildning? På den frågan finns, förstås, många svar. Att fundera på vilka utbildningar som fångar ditt intresse är ett bra första steg. Därefter kan det vara en god idé att kika på hur framtidsutsikterna ser ut. Vi har sammanställt en lista över fem yrken som beräknas ha liten konkurrens om fem år. Kanske kan den vara till din hjälp.

Barnmorska

Som barnmorska arbetar du inom ett brett verksamhetsområde och möter människor i ett livscykelperspektiv. Du handlägger och vårdar självständigt i samband med normal graviditet, förlossning och eftervård. Jobbet innebär också exempelvis att ge råd kring och förskriva preventivmedel, att ge vård vid missfall och att svara på frågor som berör sex och samlevnad.

Enligt Socialstyrelsens rapport Bedömning av tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvård samt tandvård från 2023 råder det i dag brist på barnmorskor i alla Sveriges regioner. Och bristen ser ut att växa framöver. Enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognos från 2022 förväntas barnmorskor vara en av de mest efterfrågade yrkesgrupperna år 2026.

Högskoleingenjör

Ett jobb som ingenjör passar dig som gillar att lösa problem och som vill ha ett varierande, kreativt och lösningsorienterat yrke. Att plugga till högskoleingenjör kan vara ett bra alternativ om du vill läsa en kortare ingenjörsutbildning med mindre teoretiskt fokus än civilingenjörsutbildningen. Du kan välja mellan många olika områden att specialisera dig mot, som till exempel byggteknik, textilteknik och energiteknik.

På senare tid har antalet examinerade högskoleingenjörer vuxit kraftigt. Samtidigt finns det idag en stor efterfrågan som på sikt ser ut att fortsätta växa. Enligt SCB:s senaste långtidsprognos Trender och Prognoser 2020 förväntas arbetsmarknadsläget framöver se ut ungefär som det gör just nu. Gynnsamt för en examinerad högskoleingenjör, med andra ord.

Bibliotekarie

Biblioteket fyller en viktig funktion i vårt demokratiska samhälle. Som bibliotekarie stödjer du människors informations- och kunskapssökande utifrån deras egna behov och förutsättningar. Yrket handlar om så mycket mer än att låna ut böcker – du får också arbeta med att arrangera event, utbilda inom informationssökning och med att samla, strukturera och förmedla information till olika användare.

Arbetslösheten bland bibliotekarier är i dag mycket låg. Många bibliotekariestudenter kan redan under sin studietid jobba extra på bibliotek. Enligt Arbetsförmedlingen och fackförbundet DIK ser framtidsutsikterna för yrket goda ut. Detta beror delvis på att det utbildas för få bibliotekarier samtidigt som en stor grupp yrkesverksamma förväntas gå i pension de närmsta åren.

Civilekonom

Som civilekonom har du en bred teoretisk kompetens och kan arbeta inom exempelvis redovisning, marknadsföring eller management. Under en civilekonomutbildning får du chansen att utveckla din förmåga till kommunikativt ledarskap och till att göra etiska bedömningar. Det hjälper dig att på ett självständigt och ansvarsfullt sätt hantera komplexa situationer inom olika affärskulturer.

Efterfrågan på revisorer, redovisningsekonomer, controllers och organisationsutvecklare har de senaste åren varit särskilt stor och om fem år förväntas konkurrensen för ekonomistyrare, revisorer och organisations- och manegementekonomer vara låg. Enligt SCB:s Trender och Prognoser 2020 kommer arbetsmarknaden för ekonomer vara fortsatt god även år 2035.

Förskollärare

Om du väljer att utbilda dig till förskollärare väntar 3,5 års studier inom bland annat musik, naturvetenskap, barnlitteratur och teknik ur ett förskoleperspektiv. Du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom digitala lärprocesser med yngre barn och din digitala kompetens i rollen som förskollärare.

I dag upplever sex av tio arbetsgivare att det råder brist på både nyexaminerade och yrkeserfarna förskollärare, enligt SCB:s Arbetskraftsbarometern 2022. Om fem år förväntas konkurrensen vara fortsatt liten, även om antalet barn ser ut att minska något under de närmsta åren.

Vill du veta mer om dessa utbildningar eller kanske få upp ögonen för någon helt annan? Här kan du läsa mer om våra drygt 70 program och 160 kurser! Välkommen till Högskolan i Borås, en högskola för 19 000 kritiska tänkare.