”Bioteknik spelar en allt större roll för att nå ett hållbart samhälle”
2024-11-11
Amir Mahboubi Soufiani är ny docent i Resursåtervinning. 29 november håller han en föreläsning om sin forskningsresa med titeln “A time went to waste”.
Föreläsningen hålls på engelska.
Tid: 10:00–11:30
Lokal: C203
Vad är mest intressant inom ditt forskningsområde?
– Det är hur nära forskningen är kopplad till vardagslivet och vår resa mot ett hållbart samhälle. I bioteknikgruppen på Swedish Centre for Resource Recovery fokuserar vi på att omvandla vardagliga organiska rester och avfallsströmmar som matavfall och jordbruksrester till värdefulla hållbara produkter som biobränslen, bioplaster, mat och foder. Det är sådant som vi alla interagerar med på något sätt, vare sig det är energin som driver våra bilar eller förpackningarna vi använder. Bioteknik kommer att spela en allt viktigare roll för att skapa hållbara lösningar i samhället under de kommande åren, för att hjälpa industrier att verka mer effektivt och ansvarsfullt, samtidigt som vi bevarar våra naturresurser. Det gynnar inte bara miljön, utan säkerställer också en hälsosammare och mer hållbar framtid för oss alla.
Hur började ditt intresse för detta forskningsområde?
– Jag kom i kontakt med bioteknikens värld under mina masterstudier vid Högskolan i Borås. Även om övergången från mitt tidigare studieområde, materialteknik, inte var enkel och rak, så var dragningen till bioteknik så stark att det var värt utmaningen.
Vad har din föreläsning 29 november för titel?
Jag tror inte att det är så långt ifrån sanningen om jag kallar min forskningsresa “A time went to waste!" (En tid gick till spillo).
Vad handlar den om?
– Den fokuserar på min forskningsresa, från innan jag började vid Högskolan i Borås fram till i dag. Jag kommer att presentera min forskning om omvandling av avfall och rester till nya värdefulla bioprodukter, till exempel om så kallad acidogen fermentering i plattformar för kemikalieproduktion, odling av filamentösa svampar för olika tillämpningar, samt membranteknologi och membranbioreaktorer i bioprocesser.
Vem vänder sig föreläsningen till?
– Den kan vara av ett större intresse för studenter och forskare. Men, som för andra forskningsområden som har sina rötter i naturvetenskap, innehåller den populärvetenskapliga inslag och kan tilltala alla som är nyfikna på hur bioteknik bidrar till hållbarhet.
Vad innebär docentmeriteringen för dig?
– Att bli docent är en betydande milstolpe på min akademiska resa. Det är ett erkännande av mina forsknings- och undervisningsinsatser och motiverar mig att fortsätta utvecklas.
Läs mer
Solveig Klug