Svensk-ukrainskt projekt ska stärka ungas kompetens inom textilindustrin

Projektet inleddes vid årsskiftet 2023/2024 och diskussioner mellan de deltagande parterna, två lärosäten i Charkiv och två i Lutsk, har mestadels genomförs online. Nu får besökarna en genomgång av utbildningarna och forskningen som genomförs på Textilhögskolan och visning av de textila labben.

– Vi diskuterar hur vi ska kunna utveckla utbyten inom utbildning och forskning och vi tar med oss idéer till Ukraina. Vi ska bland annat utveckla en ny utbildning inom det textila området, berättar Olena Iarmosh från organisationen Innovation Generation (NGO) som också deltar på mötet.

Hon förklarar att det under rådande krigssituation är svårt att bedriva utbildning, speciellt i de östra delarna av Ukraina där all utbildning för närvarande enbart sker online. I de västra delarna går det dock att bedriva campusutbildning så att studenterna kan genomföra sina praktiska moment.

Inspiration för att få unga att stanna kvar i Ukraina

Förutom att stärka unga i Ukraina med kunskap och inspiration är ett mål att få dem att vilja att stanna kvar och verka i Ukraina. Många unga söker sig från Ukraina till väst för att bygga upp en karriär där, vilket riskerar att dränera landet på kompetens.

Nästa år siktar man inom projektet på att utöka samarbetet genom att skicka tekniker och juniora forskare och praktiker från de ukrainska partnerlärosätena till Textilhögskolan.

Högskolan bidrar med utveckling av kurser

Tuser Biswas, postdoktor och projektledare, berättar om de närmaste planerna.

– Vi kommer nu att göra en undersökning bland lärosäten och näringslivet i Ukraina för att se vad de behöver för utbildning och kompetens. Utifrån det kommer vi på Textilhögskolan att utforma ett par kurser med fokus på miljövänliga textilier samt återvinning av textilier. Vi utvecklar kursplaner och innehåll, medan man på de ukrainska lärosätena själva sköter undervisningen. Vi kommer också att hålla workshoppar under projektets gång.

– Nästa år kommer vi bjuda in teknisk personal och praktiker från våra samarbetsparter för att de ska få lära sig att hantera maskinerna i våra labb, fortsätter han.

Gästerna hade många frågor om den svenska textilindustrin och uppskattade visningen av maskinparken i de textila labben.

Projektet finansieras av Svenska Institutet, SI, och pågår till och med januari 2026.

Gruppbild: 

Oleh Lytvyn, V. N. Karazin Kharkiv National University, Kharkiv, Tuser Biswas, projektledare, Mykola Riabchykov, professor vid Lutsk National Technical University, Oksana Tkachuk, docent vid Lutsk National Technical University, Anders Persson, proprefekt Textilhögskolan, Olena Iarmosh, Innovation Generation, och Roman Nesterenko, V. N. Karazin Kharkiv National University, Kharkiv.