De listas bland världens mest inflytelserika forskare

Sammanställningen visar de två procent forskare med flest citeringar – en vanlig, men omstridd, metod att ranka forskning. Den är uppdelad på livstidsprestation och prestation fram till och med 2023. Där rankas individuella forskare efter citeringsdata, ju oftare andra författare refererar till den enskilda forskarens verk desto högre rankning. Forskarna klassificeras inom 22 forskningsfält och 174 underfält och rankningen utgår från publikationer i Scopus, en omfattande citeringsdatabas som ägs av Elsevier.

Urvalet baseras på 100 000 forskare i världen.

Följande forskare vid Högskolan i Borås är med på listan (angivna efter förnamn):

  • Annelie Sundler, professor inom vårdvetenskap
  • Björn Hammarfelt, professor inom biblioteks- och informationsvetenskap
  • Johan Herlitz, senior professor inom vårdvetenskap
  • Jorge A Ferreira, tidigare universitetslektor inom resursåtervinning
  • Jutta Haider, professor inom biblioteks- och informationsvetenskap
  • Mohammad Taherzadeh, professor inom resursåtervinning
  • Rudrajeet Pal, professor inom textilt management
  • Vincent Nierstrasz, professor inom textil materialteknologi

Här är kommentarer från några av de forskare som är med på listan:

Björn Hammarfelt, som också forskar kring bibliometri och utvärdering:
–  Generellt, brukar jag säga att man inte ska dra för stora slutsatser kring dessa rankningar, men det är såklart roligt att vi är presenterade, och att antalet forskare på Högskolan i Borås som är med ökar. Enligt mig är citeringsstatistik dock ganska ointressant på individnivå då det finns så många faktorer - forskningsfält, senioritet och kön – som påverkar hur många citeringar en individ får. Däremot kan den på aggregerad nivå säga något om hur synlig den forsknings som bedrivs vid ett visst lärosäte eller land är.

Anneli Sundler:
– Jag blir glad och stolt för den forskning jag och mina kollegor bedriver. Det här är ett internationellt erkännande av vår forskning. Det betyder också att vår forskning får genomslag och förhoppningsvis kan göra skillnad – vilket är ett viktigt mål för oss forskare.

Mohammad Taherzadeh:
– Det är roligt både för mig och Högskolan i Borås. Jag har varit med på listan sedan mätningarna började flera år sedan, och har även klättrat upp på listan varje år. Från Sverige är 25 forskare inom bioteknik med och jag rankas som nummer fyra bland dem. Från hela världen är vi totalt 1309 forskare inom bioteknik på listan och jag är nummer 77. Det visar att vi ligger topp i världen inom ämnet.

Vincent Nierstrasz:
– Jag är stolt över min forskargrupp, Textilhögskolan, akademin och Högskolan i Borås och att våra forskningsinsatser inom textil materialteknologi är så uppskattade av det internationella forskarsamhället. Särskilt inom textilteknologins domän är det inte lätt att hamna högt i en sådan rankning. Personligen upplever jag ett starkt erkännande för mitt arbete och min karriär inom textilteknologi.

Rudrajeet Pal:
– Det känns definitivt bra att ha varit med på listan fyra år i rad sedan 2021. Det betyder att vår forskning inom textil- och modeområdet har stor effekt. Även om det är ett ganska nischat område och det inte finns så många forskarkollegor inom vårt område i världen, är det fortfarande högst erkänt inom den vetenskapliga världen. Men vårt arbete slutar inte här, inte förrän vi verkligen påverkar samhället i stort.

Läs mer

Se hela listan "August 2024 data-update for "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators"