Från Textilhögskolan till designer - möt Darja Nordberg

Vad tyckte du om textildesignutbildningen?

– Det bästa med utbildningen var att man kunde fokusera och grotta ner sig i det ämne man var intresserad av. Vare sig det handlade om tryck, väv eller mönster så var det fantastiskt att kunna utforska det som låg inom ens eget intresse.

– Under utbildningen fick vi bland annat testa på och lära oss olika trycktekniker, handvävning och maskinvävning. Det fanns även möjlighet att jacquardväva, vilket är otroligt lyxigt. Sedan gjorde vi självklart mycket annat också, men för mig så var det tillgången till alla maskiner och att vi faktiskt fick lära oss om trikå, vävning och tryck, som var det som var mest lärorikt.

Vad arbetar du med i dag?

– Just nu jobbar jag som designer på IKEA. När jag inte är anställd av ett företag arbetar jag med mitt eget och frilansar som textildesigner.

Vad gör du på jobbet?

– Jag designar alla möjliga produkter. Allt från kuddar och plädar, till väskor med mera. Det är en hel del variation och varje projekt är unikt. 

– Ingen arbetsdag är den andra lik skulle jag säga. Det är det jag älskar med mitt jobb! 

På vilket sätt har du haft nytta av din utbildning i ditt nuvarande arbete?

– Utbildningen lärde mig mycket om den tekniska biten, vilket jag tycker är bra att ha med sig när man arbetar som designer. Det är viktigt att förstå sig på textil som material och den kunskapen får man från utbildningen. 

Vad tyckte du om studietiden på Textilhögskolan?

– Studietiden var väldigt intensiv men också givande och lärorik. Det bästa var all tillgång till alla maskiner och utrustningen. Även samarbetet med teknikerna var väldigt givande. Det är viktigt att lära sig samarbeta eftersom det är något man gör till stor del ute i arbetslivet. 

Har du något tips till dem som vill söka till textildesignutbildningen?

– Först och främst skulle jag säga att man aldrig ska ge upp. Kommer du inte in första gången, så sök igen! Sedan det gamla vanliga – att försöka ha kul och njuta när du skapar!

Nyfiken på våra andra alumner? 

Du hittar fler intervjuer här – Möt studenter och alumner från textila utbildningar - Högskolan i Borås (hb.se)

TIPS! Är du en tidigare student? Gå med i vårt alumninätverk.