Hon vill ge patienter meningsfull väntan med hjälp av digital teknik

Till högskolan kom hon närmast från Jönköping University, men inriktningen mot omvårdnad av cancerpatienter inleddes på Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset för över 25 år sedan.

– Jag har brunnit för onkologisk omvårdnad hela tiden som sjuksköterska, och som forskare är det vården under och efter avslutat cancerbehandling, där jag tittar på symtom, livskvalitet och hälsa som ligger mig varmt om hjärtat, berättar hon.

Under sin tid som sjuksköterska och forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset genomförde hon tillsammans med en grupp kollegor ett par projekt kring palliativ vård för att träna studenter på att bemöta svårt sjuka patienter. Det ena projektet var ett lärandespel.

– Vi utvecklade en prototyp, men vi kunde tyvärr inte gå vidare för att utveckla ett färdigt spel, då det skulle bli för dyrt inom projektet, berättar hon.

Utvecklar appar till strålpatienter

Ett projekt som blev klart och som nu är tillgängligt i Appstore är en app som heter Min Strålbehandling. Den vänder sig till cancerpatienter som kan ställa frågor till och få svar från en virtuell sjuksköterska om strålbehandlingen. Under utveckling är också möjligheten att kunna göra ett studiebesök på strålbehandlingen i Göteborg och Borås via en VR-lösning, virtual reality.

Arbetet med att utveckla och använda digital teknik har hon tagit med sig till Högskolan i Borås där hon nu leder tre projekt för att utveckla verktyg och appar som vänder sig till bröstcancerpatienter respektive till sjuksköterskestudenter på grund- och avancerad nivå.

– Just nu håller vi på med ett digitalt verktyg, Digi Do, som är ett informationsverktyg som stöd till kvinnor med bröstcancer inför strålbehandling. Ett annat projekt är DIBH-App, som ska användas för träning på djupandningsteknik inför kommande strålbehandling för vänstersidig bröstcancer, berättar hon.

Det sistnämnda projektet handlar om en mobilapp tillsammans med ett sensorband runt bröstkorgen för att träna hemma på hur det ska andas och hålla andan för att minska risken för att strålbehandlingen ska påverka hjärtat.

AI-projekt för mängdträning av svåra samtal i palliativ vård

Och tillsammans med IKT-pedagoger på Edutech på Högskolan i Borås utvecklas just nu ett AI-verktyg för sjuksköterskestudenter på olika nivåer, för att träna på existentiella samtal inom palliativ vård.

– Tillsammans med Edutech, som bemannas av IKT-pedagoger på Högskolan i Borås, bygger vi med hjälp av AI och ChatGPT, upp olika simuleringsscenarier med avatarer. Programmet ger studenterna mängdträning, där de kan ställa frågor till en fiktiv patient eller anhörig som sedan kan ge olika slags svar.

I sin forskning frågar Maria Brovall vad som är viktigt för dem som beforskas, det vill säga patienterna, de anhöriga och vårdpersonalen.

– Vår forskning är inte mätbar i kvantitet utan via kvalitativa intervjuer om hur målgrupperna upplever de appar vi utvecklar. Vi är ute efter vad som är kliniskt relevant, vad det betyder för de personer vi beforskar och vi vill få veta om vår forskning har inneburit någon förändring för dem, förklarar hon och fortsätter att berätta om problemet att få in tekniken i den kliniska verksamheten:

– Det skapas mycket nytt inom IT, men det är svårt att få den är typen av projekt att leva vidare, eftersom det är så kostsamt att utveckla hela vägen ut. Det är krävande och svårt att överföra ägandet och förvaltningen av de digitala verktyg vi tar fram. Men vi hjälper Västra Götalandsregionen med att försöka få in medel, så att våra evidensbaserade digitala verktyg kan få leva vidare då vi ser att de gör skillnad, inte bara för de patienter som testat dem, utan även personalen ser vinster för verksamheten.

Marias forskningen handlar i stort om att omvandla meningslös väntan på behandlingen till meningsfull väntan, där patienten, och även anhöriga, kan förbereda sig hemma. De får svar på många av sina frågor genom apparna, vilket även sjuksköterskorna noterar när patienten kommer för strålbehandling.

– Vill man göra skillnad inom vården så ska man jobba med både patienterna och deras anhöriga, avslutar hon.

Maria Brovall disputerade vid Göteborgs universitet 2000. Närmast före Högskolan i Borås hade hon en docenttjänst vid Jönköpings universitet.

Läs mer

Läs mer om Maria Brovall

Om projekten

Att simulera existentiella samtal i palliativ vård med hjälp av AI för sjuksköterskestudenter på grund- och avancerad nivå

DIBH-App

Digi Do