Ny studie belyser ojämlik tillgång till välfärdsteknik för personer med demens
2024-09-23
Välfärdsteknik, som inkluderar digitala hjälpmedel såsom GPS-larm, nattkameror och påminnelsesystem, är avgörande för att stödja trygghet, aktivitet och självständighet hos personer med funktionsnedsättningar. En ny översiktsstudie gjord av Antonios Tsertsidis, universitetslektor vid Institutionen för informationsteknologi vid Högskolan i Borås, riktar nu ljuset mot det faktum att det ofta är svårt att hitta nödvändig information om välfärdsteknologi på nätet. Tillgången till de digitala hjälpmedlen kan dessutom skilja sig mycket beroende på var i landet patienten bor.
– Det är oroande att resultaten av denna studie visar att alla tyvärr inte får samma vård eller tillgång till samma verktyg och lösningar. Det geografiska läget kan direkt påverka vilken typ av hjälp en person får, beroende på vad som finns tillgängligt, säger Antonios Tsertsidis, universitetslektor.
Saknas resurser och gemensamma riktlinjer
Skillnaderna i tillgänglighet innebär att patienter och deras anhöriga inte får samma förutsättningar att fatta välgrundade beslut om vård och stöd. I vissa regioner saknar sjukvården de resurser som behövs för att erbjuda bra lösningar, vilket kan leda till en ojämlik sjukvård. Att varje region dessutom har sina egna regler och riktlinjer för upphandling av den här typen av teknik kan skapa ytterligare problem.
Studien pekar på att kommuner och landsting behöver förbättra både kvaliteten och omfattningen av den information som tillhandahålls om välfärdsteknik, för att hjälpa enskilda och deras familjer att fatta bättre informerade beslut om användningen av välfärdsteknik. Dessutom behövs ett ökat samarbete mellan lokala och nationella resurser, som exempelvis patientorganisationerna Alzheimer Sverige och Svensk Demenscentrum, för att säkerställa att korrekt och tillgänglig information finns tillgänglig via olika medier.
Mot en mer jämlik och effektiv vård
Antonios Tsertsidis själv vill betona vikten av att bristerna gällande välfärdsteknologin nu uppmärksammas.
– Det är avgörande att detta får mer uppmärksamhet, särskilt eftersom antalet personer med Alzheimers och andra demenssjukdomar förväntas öka kraftigt de närmaste åren. Samtidigt ser vi att fler lämnar vårdyrket, vilket gör att välfärdsteknik kommer att spela en ännu viktigare roll än tidigare, säger Antonios Tsertsidis.
Han hoppas nu på att studiens resultat ska kunna användas som grund i arbetet mot en mer jämlik och effektiv vård i Sverige – en vård som drar nytta av den teknologiska utvecklingen. För att nå dit ser han behov av att de regionala skillnaderna i tillgången till vård och teknologi kartläggs ytterligare, att gemensamma riktlinjer för upphandling utvecklas samt att utbildning och resurser för vårdpersonal stärks.
Studien var en del av forskningsprojektet "Arbetsterapeuters uppfattningar om välfärdsteknik för personer med demens " och finansierades av Centrum för Välfärdsstudier (CVS).
Läs översiktsstudien i sin helhet
Läs mer om forskningsprojektet
Läs mer om Centrum för välfärdsstudier (CVS)
Wilma Persson
AdobeStock, Anna Lorentzon