Nytt medlemskap öppnar dörrar för forskare i Sverige

DARIAH-EU är en europeisk infrastruktur som stödjer digital forskning och undervisning inom humaniora och konst. I och med att Sverige nu ansluter sig till DARIAH-EU förbättrar Sverige sin forskningskapacitet och sina möjligheter till samarbete med andra europeiska länder.

– Det här medlemskapet ger oss möjligheter att samarbeta på en europeisk arena inom humaniora och konstnärlig akademisk verksamhet, säger Gustaf Nelhans, biträdande professor i Biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås.

Huminfra står värd för konsortiet

Den svenska nationella forskningsinfrastrukturen Huminfra kommer att stå värd för det nationella DARIAH-konsortiet i Sverige, men det kommer att vara öppet för alla andra lärosäten, kulturarvsinstitutioner och enheter när det väl har etablerats, för att främja ytterligare tillväxt av forskningssamarbete inom området. Medlemskapet ger forskare i Sverige tillgång till en mängd digitala verktyg och data, och gör omvänt Huminfras resurser tillgängliga för andra DARIAH-medlemsländer.

Marianne Gullberg, föreståndare för Huminfra, är mycket nöjd med beskedet.

– Vi är mycket glada över att Huminfra står värd för DARIAH-SE. Med ett nationellt medlemskap i de båda europeiska infrastrukturerna DARIAH och CLARIN får svenska och internationella forskare nu lika tillgång till både språk- och kulturarvsresurser. Detta är ett viktigt steg framåt för humaniora, betonar hon. 

Koraljka Golub, nationell samordnare för DARIAH-SE, uttrycker också sin glädje över det nya medlemskapet.

– Att gå med i DARIAH-EU öppnar upp enorma möjligheter för forskare inom dessa områden. Det gör att vi kan delta mer fullständigt i det europeiska forskarsamhället och dra nytta av viktiga digitala resurser, säger hon.

Sveriges medlemskap i DARIAH-EU förväntas underlätta för många projekt och initiativ som främjar integrationen av digitala metoder i forskning och undervisning. Vetenskapsrådet kommer att övervaka Sveriges deltagande och integrering i DARIAH-EU.

Läs mer

Läs mer om DARIAH
Läs mer om Huminfra 
Läs mer om Vetenskapsrådet