Scopus AI – nu tillgänglig för test

Scopus, en databas innehållandes bibliografiska poster och citeringsdata, har nyligen lanserat AI-funktionalitet i sin tjänst. Scopus AI är ett tillägg som inte ingår i den ordinarie utbudet i databasen, men som högskolan nu har tillgång till på prov i fyra veckor (11 september – 10 oktober).

Scopus AI bygger på användningen av naturligt språk, vilket innebär att nyckelord och booleska operatorer är överflödiga. Du kan också ställa din fråga på svenska (eller annat valfritt språk), svaret kommer dock levereras på engelska.

Resultatet, det vill säga svaret på din fråga, baseras på publikationerna i databasen och levereras i form av en kort sammanfattning med referenser till publikationerna som använts för att skapa sammanfattningen. Du får också möjlighet att fortsätta din utforskning av ämnet via en utökad sammanfattning, eller den konceptkarta som tas fram utifrån din fråga.

Presentation av Scopus AI

Vill du ha en genomgång av Scopus AI är du välkommen att delta på en kort presentation i serien "Rise and shine med biblioteket" onsdagen den 18 september. Presentationen hålls då av en representant från Scopus som visar hur verktyget kan användas i informationssökning och vilka funktioner som ingår. Presentationen äger rum klockan 08:15, är 30 minuter lång och hålls på Zoom.

Lämna gärna feedback

Ta tillfället i akt att testa Scopus AI och se vad du tycker. Du får gärna återkoppla dina åsikter om Scopus AI, det underlättar utvärderingen av tjänsten. Använd nedanstående enkät, eller hör av dig till biblioteket via e-post.

Läs mer