Textilkompetens ger arbetslösa försprång in i en ny bransch
2024-09-10
Tre grupper totalt deltar i projektet under nio månader vardera, de består av deltagare som har stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Projektet inleddes med fokus på hälsa och arbetsliv för att sedan fokusera på textil. Nu har första gruppen precis slutfört sin tid på Textilhögskolan för att gå vidare ut på praktik i secondhandbranschen.
– De har lärt sig hur en fiber blir till garn och sedan tyg. Vi har arbetat med tryck och färgning och hur det går att göra en produkt av materialet. Vi har också arbetat med reparation – att laga och fixa plagg och textilier, berättar Tuser Biswas, postdoktor i textilteknologi som leder Textilhögskolans del av projektet.
Utöver Textilhögskolan, vid Högskolan i Borås, finns fler projektpartner: Göteborgsregionen och organisationerna Doing good samt Coompanion och är finansierat av Europeiska Socialfonden.
– I det här projektet efterfrågades kunskap för något som inte redan finns på marknaden – något som kommer att vara viktigt i framtiden. I och med avfallsdirektivet behöver det finnas lösningar för att hantera textilavfallet och förhoppningen är att deltagarna i det här projektet då har värdefull kompetens och kan börja arbeta i den branschen med kort varsel, förklarar Tuser Biswas.
Utbildning en del av lösningen
– I det här projektet försöker vi hantera det kommande avfallsutmaningen med utbildning. Men det är utbildning som inte är lika intensiv som våra vanliga kurser och program. Vi har försökt vara flexibla och anpassat oss efter deltagarnas förkunskaper och efter vad vi kan erbjuda på två veckor, säger Tuser Biswas.
Positiva deltagare
Nino, en av deltagarna, hade tidigare erfarenhet av att skapa i textil och göra om plagg.
– Jag har gjort mycket själv innan också, jag har alltid varit punkig på det sättet, finns det inte resurser så kör jag ändå. De här veckorna på Textilhögskolan har varit kul, det har varit väldigt positivt att få testa på allting och lyxigt att få komma hit och träffa alla fina lärare och vistas i lokalerna.
Inför praktiken på en secondhandbutik känner sig Nino nu rustad:
– Vi ska få välja och vraka bland textilavfall som inte går att sälja. I stället ska vi skapa nytt av det!
Läs mer
Anna Kjellsson
Anna Kjellsson