Två chefer inom psykiatrin får SydVästenpriset för hållbart ledarskap
2024-09-17
Det gäller att skapa gemenskap och delaktighet
Karina Stein är utbildad psykolog och har arbetat som chef inom psykiatrin sedan 2003. I dag är hon verksamhetschef för Verksamhetsområde beroende på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med cirka 340 medarbetare. Huvuduppdraget för verksamheten är behandling vid olika beroendetillstånd såsom alkoholberoende, beroende av narkotiska preparat och spelberoende. Verksamheten har även hand om den psykiatriska akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
Vad har du gjort i din chefsroll?
– När jag började mitt nuvarande uppdrag 2022 hade verksamheten utmaningar med bland annat hög personalomsättning och mindre bra arbetsmiljö på några enheter. Jag tycker själv att jag bedrivit ett aktivt arbete för att få till förbättrad arbetsmiljö och samarbete mellan våra enheter. Detta har jag gjort genom att skapa delaktighet i förbättrings- och utvecklingsarbete. Basen i verksamheten måste fungera, men vi måste samtidigt våga testa nya sätt att arbeta. Vi behöver ha ett verksamhets- och patientfokus. Våra chefer ska aldrig känna att de är ensamma med de utmaningar som finns på våra enheter, utan vi ska kunna samarbeta. Planering måste fungera och grunden i verksamheten vara förutsägbar för att ge trygghet och minska stress.
Vad blev resultatet?
– Vi har minskat personalomsättningen stort, en halvering jämfört med 2023 och har få vakanser i verksamheten. När jag tillträdde hade vi ett budgetminus på 10 miljoner kronor, nu har vi en budget i balans. Det innebär att vi kan bedriva ett aktivt utvecklings- och innovationsarbete. Vi har exempelvis infört drop in för första besöket inom öppenvården, där besöken kan göras både digitalt och fysiskt. Ett annat exempel är vår mobila beroendeenhet.
Vad var utmaningen i detta?
– Kulturer kan vara befästa i en organisation och det gäller även mindre välfungerande kulturer. Det gäller att skapa gemenskap och delaktighet kring frågor som har hög grad av relevans för verksamheten. Det är viktigt att medarbetarna konkret kan se hur förändringar gör skillnad.
Vilket tips har du för att uppnå ett hållbart ledarskap?
– Jag tycker det är viktigt att se chefsgruppen som ett nätverk som ska fungera tillsammans och där chefer stödjer varandra. Det gäller också att förstå att information är makt och därför vara så transparant som möjligt, och att ge förutsättningar att tala om de problem som finns i en organisation. Som chef behöver du ha fokus på verksamhet och patienter och ge möjlighet för medarbetare att känna sig stolta över sina arbetsinsatser.
En tydlig riktning och vision
Katarina Harring är utbildad arbetsterapeut och arbetar som enhetschef för både Aktivitetshuset och Psykologenheten vid Rågården, som är en del av Sahlgrenskas rättspsykiatri. Sedan 2019 har hon haft ansvaret för Aktivitetshuset, där hon leder cirka 20 medarbetare från olika professioner, såsom hälsopedagoger, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och aktiveringspedagoger. För ett och ett halvt år sedan utökades hennes ansvarsområde till att även omfatta psykologgruppen, som består av sju psykologer.
Vad har du gjort i din chefsroll?
– När jag tillträdde som chef 2019 mötte jag en grupp medarbetare med hög kompetens och stort engagemang, men som inte kände sig sedda eller förstådda. Det fanns starka informella ledare i gruppen och ett bristande förtroende för ledningen. Rekryteringen av arbetsterapeuter var en utmaning och flera tjänster stod vakanta. Detta ledde till att patienterna inte fick tillräckligt stöd i sin rehabilitering, vare sig på sjukhuset eller i sysselsättning utanför sjukhuset.
– Jag hade tidigt en vision för Aktivitetshuset och en tydlig riktning. Fokus låg på att rekrytera till de vakanta tjänsterna och att stärka medarbetarnas tilltro till verksamheten. Jag arbetade för att tydliggöra ramarna för enheten i termer av ekonomi och bemanning. Därefter fick medarbetarna definiera syfte, mål och arbetssätt inom dessa ramar. Det krävde en lyhördhet från min sida, och jag behövde jobba på flera fronter: stärka den enskilda individen, utveckla arbetssätt för de olika yrkeskategorierna, och arbeta med gruppen som helhet i frågor som utvecklingsarbete och arbetsmiljö.
Vad blev resultatet?
– Genom en tydlighet inåt blev enheten också tydligare utåt. Det har lett till förbättringar för patienterna, och utbudet av aktiviteter är i dag betydligt större och växer ständigt. Ett stort arbete pågår för att stödja patienterna i att delta i sysselsättning och fysisk aktivitet utanför sjukhuset, och vi knyter kontinuerligt nya kontakter med externa aktörer i kommuner och civilsamhället.
– Vi har även lyckats lösa en utmanande bemanningssituation på Psykologenheten. I dag är varje tjänst bemannad med en kvalificerad psykolog, vilket har möjliggjort att vi kan erbjuda patienterna de utredningar och behandlingar de behöver, och vårdprocesserna kan nu fortlöpa utan avbrott.
– Vidare har medarbetarna på Aktivitetshuset arbetat fram ett patientråd som fungerar som ett forum för patienterna, där deras viktigaste frågor och angelägenheter diskuteras. Rådets synpunkter och erfarenheter har gett verksamheten inspiration och motivation att hitta nya och förbättrade arbetssätt genom att diskutera behandling, rehabilitering och tvångsvård utifrån patienternas perspektiv.
Vilket tips har du för att uppnå ett hållbart ledarskap?
– Jag behöver känna stöd från min chef och kollegor, och jag är lyckligt lottad som har tillgång till individuellt chefsstöd. Dessutom är det viktigt att jag har tid och utrymme att bygga relationer med medarbetarna och att kunna vara närvarande för var och en. För mig är det också avgörande att vår syn på patienterna, och vårt sätt att arbeta och bemöta dem, stämmer överens med mina grundläggande värderingar, säger hon och avslutar:
– Jag brukar också säga att jag behöver få vara mig själv, Katarina, på jobbet. Mina bästa dagar är de jag tillbringar tillsammans med patienterna och medarbetarna, under aktiviteter som vår Skördefest och Rågårdsloppet. Minst lika viktigt är att det ska firas när chansen finns, som till exempel när en PTP- psykolog blir färdig och får sin legitimation.
Juryns motivering:
Karina Stein
För ett tydligt och tryggt ledarskap som bygger på gemenskap och tillit. Från ett utgångläge med hög personalomsättning och en ekonomi i obalans har Karina tillsammans med chefer och medarbetare skapat struktur, framtidstro samt en helhet där medarbetarna är delaktiga, känner stolthet och bidrar till ett aktivt innovations- och utvecklingsarbete med ett tydligt patientperspektiv.
Katarina Harring
För ett engagerat och tillitsbaserat ledarskap som har både patient- och medarbetarfokus, och som möjliggör att medarbetare växer, utvecklas och jobbar mot samma mål för patienternas bästa. Från ett tufft utgångsläge har Katarina tillsammans med sina medarbetare skapat en verksamhet där patienternas synpunkter och erfarenheter tas tillvara för att utveckla nya och förbättrade arbetssätt.
Om SydVästenpriset
Centrum för välfärdsstudier (CVS) vid Högskolan i Borås utlyser varje år ett pris för att uppmärksamma och premiera chefer inom Västra Götalands län som medvetet och engagerat verkar för ett långsiktigt, kvalitativt och strategiskt ledarskap. Priset har delats ut sedan 2016. I år nominerades 13 chefer.
Priset finansieras av Västra Götalandsregionen och består av diplom och en total prissumma om 50 000 kronor, som delas mellan pristagarna, samt en sydväst. En jury, bestående av representanter från offentlig och idéburen verksamhet, utser pristagare.
Kristina Axelsson
Västra Götalandsregionen (pressbild) och privat