Svårt att få lönsamhet i kläduthyrning – nischade marknader fungerar bäst
2025-04-04

Modeindustrin är en av de mest förorenande branscherna och kan stå för upp till tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Över 90 procent av klädernas klimatpåverkan i Sverige är kopplade till inköp av nyproducerade varor. Därför har forskarna granskat alternativa, mer hållbara affärsmodeller för klädbranschen.
Kläder som bara hänger i garderoben
– Många har kläder hängande i garderoben som sällan eller aldrig används. Uthyrning av kläder kan förlänga användningen av varje plagg och därmed bidra till en mer hållbar konsumtion, säger Frida Lind, biträdande professor på Chalmers och en av forskarna bakom studien.
Forskarna analyserade nio svenska företag och identifierade tre uthyrningsmodeller: medlemskapsmodell (kläd-bibliotek), prenumerationsmodell och individuell uthyrning av specifika typer av kläder. Flera företag kämpade dock med tidskrävande hantering, höga kostnader för logistik och tvätt, samt svårigheter att attrahera riskkapital.
– Det som slog oss var att det verkade så svårt för dem att få sina affärer att gå runt. Flera hade fått avsluta sina satsningar av olika anledningar, säger Frida Lind.
Störst chans för friluftskläder
Studien visar att nischade uthyrningsföretag, exempelvis för friluftskläder, har störst chans att lyckas – särskilt om de har en lokal koppling till ett friluftsområde. Nära samarbete med klädtillverkare och leverantörer var också en framgångsfaktor.
– De kunde snabbt få återkoppling på vilka typer av kläder som var mest populära. De fick också värdefull information om plaggens kvalitet, till exempel om det var något som ofta gick sönder, säger Frida Lind.
Tips för att nå skalbarhet
Forskarna rekommenderar företag att satsa på nischade marknader utifrån målgrupp och produkttyp där behovet är tydligt, utveckla samarbeten med leverantörer för att förbättra produkter baserat på uthyrningserfarenheter och planera logistik noggrant redan från början för att kunna få modellen skalbar.
– Vi minskar inte kläders miljöpåverkan genom att frakta runt kläder som redan från början designats för korta livscykler. I stället behöver vi designa kläder som kan användas länge, och utveckla smarta logistiska lösningar som gör att allt vi tjänar på ökad användning av enskilda plagg inte äts upp av ökade transporter, säger Daniel Hjelmgren, docent på Högskolan i Borås och en av fyra forskare som arbetade med studien.
Texten har publicerats i en längre version på Chalmers websida av Daniel Karlsson och Ulrika Ernström.
Läs artikeln i sin helhet på Chalmers websida.
Sara Lundgren
Ida Danell