Avancerad textilteknik: Ny varptrikåmaskin i högskolans labb
2025-01-23
Varptrikåteknik kan användas till många produkter såsom smarta textilier, hållbara material, kompositer och tekniska komponenter men också högkvalitativa plagg såsom spetsunderkläder eller ovansidan på en träningssko.
Förutom bredden i användningsområdena har tekniken också en kapacitet att producera väldigt stora volymer jämfört med annan trikåteknik som flat- eller rundstick.
Intressant för många textila forskningsfält
– När beslutet var fattat, att vi skulle köpa in en varptrikåmaskin, samlade vi forskningsledarna inom alla våra textila inriktningar för att undersöka vilka specifika egenskaper vi eftersökte, berättar Stefan Gustafsson, undervisningstekniker.
Högskolan har tidigare haft varptrikåmaskiner men av äldre modeller. Den som nu flyttat in på Textilhögskolan är i labbskala och en av få exemplar av just den här modellen.
– Möjligheten till att skapa varptrikå med både grundläggande bindningar och vidare till mer avancerade strukturer, så som distanstextil och placering av garn multiaxiellt, ger oss en stor flexibilitet och är väldigt fördelaktigt för både forskning och undervisning, berättar Carin Backe, biträdande forskare inom textilteknologi, som suttit med i referensgruppen för inköpet tillsammans med bland annat Torbjörn Eng, som har lång erfarenhet inom varptrikåindustrin.
Mer undervisning inom varptrikå
I nuläget ingår varptrikåtekniken som en mindre del i undervisningen.
– På sikt ser jag att vi kommer att bli lika duktiga på den här tekniken som de andra trikåteknikerna, och då kommer vi kunna öka dess del i undervisningen, säger Stefan Gustafsson.
Öppnar för samarbeten med näringslivet
I trakten runt Borås finns flera företag som är specialiserade på produkter som tas fram genom varptrikåteknik. Detta ser Carin Backe och Stefan Gustafsson som en tillgång för deras lärande.
– Vi har bra samarbeten med näringslivet i andra områden, och vill även utveckla ett sådant utbyte inom varptrikå, avslutar Carin Backe.
Varptrikåmaskinen är delfinansierad av Teko.
Anna Kjellsson
Anna Kjellsson Video: Carin Backe, redigering Ebba Bäckman