MuseIT går in på upploppet – om inkludering och kultur tillgänglig för alla
2025-01-27
Högskolan i Borås är en av de ledande institutionerna inom forskning kring inkludering i Europa. Nasrin Olson, docent och biträdande professor vid Institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap samt projektledare för MuseIT, berättar här om resultaten och kommande aktiviteter för att sprida dessa.
– Projektet har dels utvecklat olika tekniska lösningar som ska underlätta för breddat deltagande av kulturupplevelser, dels lyfter projektet fram brister i policyer på EU-nivå där vi ger rekommendationer till förändringar för att åtgärda dessa brister. När det gäller policyer finns det olika aspekter som handlar om teknik och tillgänglighet; man missar ofta att teknik ska vara tillgänglig för alla, förklarar hon.
Två pilotprojekt demonstreras
Fokus i projektet har legat på att tillgängliggöra kulturupplevelser för alla oberoende av funktionsvariation. För att demonstrera, testa, och validera den teknik som utvecklas i projektet, kommer två olika piloter att genomföras. Det första pilotprojektet visar och testar en mängd olika tekniska lösningar som utvecklats inom projektet.
– Här demonstreras till exempel multisensoriska representationer av kulturella tillgångar, så att alla kan ta del av och njuta av kultur utifrån sina personliga behov och preferenser. Exempelvis kan en målning tolkas genom musik eller haptisk sensation och beskrivas via röst, haptiskt teckenspråk, text eller punktskrift – antingen i sin helhet eller med fokus på dess stämning, färger, innehåll eller andra detaljer, förklarar Nasrine Olson.
Det andra pilotprojektet fokuserar på en plattform för samskapande av musik på distans. Detta är tekniskt utmanande på grund av fördröjningar i ljudöverföring, men MuseIT har utvecklat en teknik som hanterar detta problem och möjliggör musikskapande i realtid över långa avstånd.
– Vi utvecklar teknologi och metodologi för att bredda tillgången till och deltagandet i kulturella tillgångar för alla, oberoende av funktionsvariation. När vi tar fram multidimensionell information är detta inte bara intressant för personer med funktionsvariation, utan även för alla, exempelvis i en målning med regn, kan musik, haptisk förnimmelse eller andra sinnesintryck förstärka upplevelsen av regnet, berättar hon.
– Att tillgängliggöra kultur och gemensamma tillgångar för alla, oavsett funktionsvariation, är inte bara en fråga om rättigheter. Det är också en väsentlig del av att skapa ett mångfaldigt och inkluderande samhälle. Men MuseIT öppnar även upp för nya former av upplevelser av kultur på exempelvis museer för alla, oavsett funktionsnedsättningar, avslutar Nasrine Olson.
Evenemang kring MuseIT
Fram till september kommer MuseIT nu att presenteras i olika internationella och nationella sammanhang.
Redan 18 februari arrangerar EU-kommissionen ett event med temat mental hälsa, där beslutsfattare diskuterar hur deltagande i konst och kultur påverkar välmående och mental hälsa. Nasrine Olson kommer att representera MuseIT.
24 februari hålls ett digitalt internationellt seminarium på Bibliotekshögskolan.
13–15 maj Presenteras MuseIT i Rom, Italien, med en dag öppen för allmänheten 14 maj (Pilot 1) där man kan pröva utvecklade tekniska hjälpmedel, samt lyssna på tal och diskussioner om policyer.
I juni presenteras Pilot 2, som fokuserar på samskapande av musik på distans. Eventet genomförs digitalt med deltagare från både Sverige och andra delar av världen.
Första veckan i september är det dags för slutsymposiet för projektet. I planeringen finns tankar på att dela eventet mellan Borås och Göteborg och sända digitalt.
Läs mer
MuseIT
FN:s globala mål: MuseIT knyter an till framför allt det globala målet 10 som handlar om minskad ojämlikhet, till mål 1 som handlar om minskad fattigdom som innebär mer än ekonomisk fattigdom, samt till mål 5 som handlar om jämställdhet, med flera.
MuseIT finansieras av EU- Horisont Europa
Tidigare projekt kopplade till inkludering och som koordinerats av Borås är projektet SUITCEYES. Högskolan i Borås leder också INCLUDE - Centrum för Inkluderingsforskning.
Läs mer om EU-projektet MuseIT
INCLUDE
SUITCEYES
Samarbetsparter – MuseIT
- Högskolan i Borås (HB) - Koordinator
- CataLink Limited (CTL) [CY]
- Information Technologies Institute, Centre for Research & Technology Hellas (CERTH) [GR]
- EXUS Software Monoprosopi Etairia Periorismenis Evthinis (EXUS) [GR]
- ShareMusic & Performing Arts (SHMU) [SE]
- Michael Culture Association (MCA) [BE]
- Actronika SAS (ACTRO) [FR]
- Ministero Della Cultura (MIC) [IT]
- Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen/ Ddept. DANS (KNAW-DANS) [NL]
- Stanford University (SU) [US]
- King's College London (KCL) [UK]
- X System (XS) [UK]
Solveig Klug
Share Music and Performing Arts