Stora Hållbarhetspriset 2024 går till företaget Ahnviks

De senaste åren har företaget befunnit sig på en betydelsefull resa för att positionera sig i framkant inom hållbar utveckling. Det anrika familjeföretaget har med mod och stor beslutsamhet valt hållbarhetens väg, och för Bengt Knaack, vd, är valet glasklart:

– Gör vi inte detta idag är vi inte valbara imorgon. Det här är investeringar som vi behöver göra både för samhället och för våra affärer, säger han.

Vad betyder hållbarhet för Ahnviks?

– Hållbarhet är en stor fråga som vi anser måste delas in i ett antal olika delar. För att förstå hållbarhetsarbetet ur ett större perspektiv måste vi som företag känna vår verksamhet väldigt väl och tittar vi på frågan ur ett rent klimatperspektiv är det en självklarhet att genomföra klimatinventeringar för att hitta och kunna agera på de punkter som verkligen gör stor skillnad, på riktigt, förklarar Bengt Knaack.

– Ahnviks och vår koncern har genom total klimatinventering fått en mycket större insikt om var vår påverkan finns. Vi har också fått verktygen för hur vi ska arbeta mot våra uppsatta klimatmål. Vi har som företag under hela resan lutat oss mot data och information för att kunna göra bättre val för vår verksamhet. Detta är en grundförutsättning för att vi ska vara kundernas bästa rådgivare för att de ska bli mer hållbara och cirkulära i sina inköp, säger Johan Flodin, hållbarhetsansvarig på Ahnviks Papper.

På vilka sätt har ni satsat på hållbarhetsarbetet för att vara där ni är idag?

– Vi behöver gå tillbaka till maj 2022 när vi insåg att det vi gör idag är bra, men vi vill göra mer och vill vara ett företag som är med och driver på en förändring. Det handlar också om lönsamhet och affärer, ska vi vara valbara som leverantör imorgon, måste vi börja vår resa nu.  Det gjorde vi genom att börja mäta, tillsätta resurser och även börja arbeta med strategiskt viktiga samarbetspartner som kan hjälpa oss att bli bättre, berättar Bengt Knaack.

Vad har ni lärt er i ert hållbarhetsarbete?

– Det absolut viktigaste vi lärt oss är att veta vår plats i värdekedjan, vi är en grossist. Vad tillför vi, vad påverkar vi, vilka kan vi påverka? Svaret är: fler än vi tror. Och det har varit en väldigt viktig insikt i det här arbetet, säger Johan Flodin.

– Sen behövs det också engagerade medarbetare som alla är en del av arbetet. På Ahnviks är alla lika viktiga i att driva ett aktivt och framgångsrikt hållbarhetsarbete. Det är också viktigt att våga testa och undersöka nya vägar framåt, menar Bengt Knaack.

Vilka svårigheter har ni stött på?

– I början skulle vi övertyga våra anställda om förändringen, då detta var en ny infallsvinkel i vårt arbete. Sedan ville vi att våra leverantörer skulle förstå hur viktig den här frågan är, och kommer att bli i framtiden. Sist men inte minst gällde det att få kunderna att första hur värdekedjan fungerar, bland annat när det kommer till ursprungsland och materialval, säger Johan Flodin.

Vad har ni för medskick till andra som vill satsa på hållbarhetsarbetet i sitt företag?

– Börja i tid och se till att ha rätt samarbetspartner, det är bara tillsammans med andra som det är möjligt att komma i gång och utvecklas vidare, säger Bengt Knaack.

Hur kommer ni att använda prispengarna?

– Vi planerar och har påbörjat en dialog för att FSC-certifiera vår verksamhet, avslutar Bengt Knaack.

FSC-certifierng står för FSC står för Forest Stewardship Council. FSC-märket gör att konsumenter och företag kan välja varor av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, det vill säga ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö red. anm.

Juryns motivering:

”För att Borås skall lyckas med en hållbar omställning av näringslivet krävs att flera parter, ofta i komplexa värdekedjor, gör det grundläggande arbetet. Som verksam i förpackningsbranschen är årets pristagare leverantör till många av Borås företagare, inte minst med koppling till textil, logistik och distanshandel. Årets pristagare integrerar ett systematiskt hållbarhetsarbete i sin kärnverksamhet och jobbar nära sina kunder för att lösa hållbarhetsutmaningar. Med hög transparens berättar företaget om sitt arbete och utvecklar verktyg för att ta nya steg. De är övertygade om att hållbarhetsarbete blir bäst när det görs tillsammans i värdekedjan och arbetar aktivt med lokala samarbeten. Vinnaren visar i handling att god lönsamhet kan gå hand i hand med ett aktivt hållbarhetsarbete. Stora hållbarhetspriset 2024 går till Ahnviks Papper”

Om Stora Hållbarhetspriset

Utmärkelsen Stora Hållbarhetspriset har inrättats av Borås Näringsliv, Högskolan i Borås, Borås Stad och Sparbanken Sjuhärad genom sin ägarstiftelse för att inspirera och uppmuntra till hållbar utveckling som genererar tillväxt. Priset delas ut till företag i Borås som arbetar på ett utmärkande sätt med de tre dimensionerna miljö, människor och ekonomi inom hållbar utveckling och har gjort hållbarhetsarbetet till en naturlig och integrerad del av sin verksamhet. Prissumman är 100 000 kronor. Företaget får också en glasstatyett framtagen av Marianne Abelsson, konstnär som bor och verkar i Borås samt blommor från Fridas Blomster.

Om Ahnviks
Ahnviks Papper är ett anrikt Boråsföretag från 1929. De levererar förpackningsmaterial till företag inom textil, logistik och distanshandel, framför allt i Borås och i Västsverige. På företaget arbetar 48 medarbetare och de har över 20 000 kvadratmeter lager med omfattande logistiklösningar.

Läs mer

Läs mer om Stora Hållbarhetspriset