Två företag, en gemensam utmaning: Att använda AI för bildigenkänning

I den här innovationssprinten möts två helt olika typer av företag och samarbetar för att hitta lösningar på problem med gemensamma nämnare: Care of Carl och Tranemo Metal. Båda vill använda AI för bild- och textigenkänning för att effektivisera sina processer, men på helt olika sätt. För att lösa utmaningarna har Techarena Borås satt ihop ett skräddarsytt team med forskare från olika institutioner vid Högskolan i Borås.

Siktet inställt på effektivare logistik för Care of Carl

Care of Carl vill använda AI för text- och bildigenkänning för att minska manuell hantering i logistikkedjan. Genom att träna upp en AI-modell med neurala nätverk kan tvättetiketter på nya plagg läsas av och informationen importeras direkt in i affärssystemet. I stället för manuell handpåläggning i flera steg, ska det räcka att en människa kontrollerar innehållet. 

– Det här är ett spännande experiment för oss. I innovationssprinten får vi massor av nya erfarenheter och kunskaper till verktygslådan genom att prova olika modeller, säger Fredrik Lennström, Head of e-commerce på Care of Carl. Vi jobbar med sprinten under dedikerade dagar tillsammans. Då släpper vi allt annat och går in för att vara kreativa, vilket har varit väldig roligt och framförallt givande. Det är som en intensiv utbildning helt på mina egna villkor. 

AI och tech är för alla, även tillverkande företag som Tranemo Metal

Samtidigt jobbar Tranemo Metal sida vid sida med en liknande utmaning. De vill ta fram en AI-modell som kan läsa av ritningar och förutsäga tillverkningstid för en effektivare, snabbare och mer träffsäker offerthantering.

– AI är för alla. Även om vi i grunden är en mekanisk verkstad är våra maskiner högteknologiska och hela verksamheten till stor del digitaliserad. Vi vill vara ett föredöme i branschen när det gäller AI och hållbarhet. Därför jobbar vi nu för att också underlätta våra administrativa processer, berättar William Bertilsson, projektledare och verksamhetsutvecklare på Tranemo Metal. 

Samlar kraft och kompetens från flera håll

– För oss som forskare är det fantastiskt att kunna bidra till att lösa unika utmaningar hos företag samtidigt som vi lär oss om innovationsprocesser och utvärderar olika modeller inom AI och automation, säger Chandadevi Giri, universitetslektor vid Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Borås. 

Tillsammans med kollegorna Jonas Waidringer och Jens Wittsten från samma institution, samt Gustaf Juell-Skielse och Björn Dahlstrand från Institutionen för informationsteknologi, arbetar teamet med specialister från Care of Carl och Tranemo Metal med regelbundna workshops från december till mars. Innovationssprinten genomförs i samverkan mellan två olika forskningsprojekt där båda företagen deltar: Techarena Borås och ”Automation and AI Applications in SMEs” som finansieras av ÅForsk. 

Intresse för relationen mellan människa och teknik

Under kommande veckor blir det intensivt arbete för att färdigställa lösningar där AI används i syfte att lösa de identifierade utmaningarna.

– Just nu är tränar vi upp en multimodal AI-modell som integrerar information från såväl texter som bilder för att lösa företagens behov. Ur ett forskningsperspektiv är det otroligt intressant att studera utvecklingen av hur människa och teknik interagerar, säger Gustaf Juell-Skielse, professor på Institutionen för informationsteknologi och projektledare för Techarena Borås. 

Metoden innovationssprint
– kraftfull problemlösning

Innovationssprint är Techarena Borås unika metod för innovation och forskning inom tech. Under ett begränsat antal veckor samverkar specialister från flera företag, forskare och studenter i tvärfunktionella team. Tillsammans utforskar de problem, skapar en eller flera lösningsprototyper och kommunicerar resultatet. Syftet är att effektivt lösa problem och utveckla idéer – och samtidigt främja kreativitet, lärande och samarbete mellan företag.

Läs mer

Om forskningsprojektet "Automation and AI Applications in SMEs"

Om innovationssprint med Techarena Borås