Investering i nya AI-verktyg tar textilbranschens digitalisering till nästa nivå

Den textila värdekedjan är oerhört komplex, vilket gör det svårt att göra en helhetsanalys av den miljömässiga påverkan från varje del i värdekedjan och därmed göra en rättvis helhetsbedömning för en produkt.

Niina Hernández, en av projektledarna, förklarar syftet med projektet:

– På sikt är målet att kunna göra hållbarhetsbesparingar genom att få förståelse för miljöpåverkan i hela värdekedjan. Inledningsvis i projektet ska vi samla in stora mängder data för att sedan med hjälp av AI och maskininlärning kunna analysera denna. Utifrån denna kunskap är målet att utveckla kunskap och system som textilindustrin kan använda som stöd för sina beslut som minskar den totala miljöbelastningen av de textila produkterna.

Dessa datamängder kommer i början inhämtas från de maskiner som används i Textilhögskolans labbmiljöer. Förhoppningen är att sedan kunna samarbeta med textilindustrin för att samla in än större mängder textilrelaterade data.

Tar hjälp av forskningen inom informatik

Projektet genomförs inte bara i samarbetet med industrin, utan även tillsammans med den forskning som bedrivs inom ämnet informatik vid Högskolan i Borås.

– Vi behöver bredare kompetens inom textil. Vi är redan starka inom det textila området, men tillsammans med informatik, med fördjupade kunskaper i tillämpad AI för beslutsstöd och automatisering, blir vi ännu starkare, säger Niina Hernández.

Viktigt stöd från textilindustrin

Den textila forskningen har ett mångårigt samarbete med TEKO, inte minst när det gäller finansieringen för att kunna köpa in teknisk utrustning. I dag har Textilhögskolan en av de bästa maskinparkerna i landet, kanske i Europa, i sina labb.

– Genom samarbetet med TEKO får vi kunskap om vad industrin har för behov för att vi ska kunna hjälpa dem att utveckla beslutstöd baserat på forskning. Vi känner att vi har stöd i den här processen och att vi gör det här tillsammans med dem, vilket gör att vi kan ligga i framkant både nationellt och internationellt, säger Niina Hernández.

Cecilia Nykvist, vd för TEKO och ordförande i SST, kommenterar satsningen på forskningsprojektet:

– SST och TEKO:s uppdrag är att stötta textilindustrins konkurrenskraft, bland annat genom att göra investeringar i forskning och innovation som kan vara till nytta för hela branschen. Att använda AI-verktyg för att få mer transparens i den textila värdekedjan är ett mycket intressant område som kommer kunna användas i flera olika delar av industrin framöver.

Läs mer

Läs mer om projektet Digitala verktyg för Textil och mode

Projektet pågår till och med augusti 2026 och samfinansieras av Stiftelsen Svensk Textilforskning och Högskolan i Borås.

Om Stiftelsen Svensk Textilforskning (SST) och TEKO

Stiftelsen Svensk Textilforskning (SST) är en forskningsstiftelse med syfte att i samarbete med TEKO understödja och befordra teknisk-vetenskaplig forskning och högre undervisning kring textila produkter samt deras framställning och användning. De senaste åren har SST satsat över 15 miljoner kronor inom textilforskning. TEKO är bransch- och arbetsgivarorganisationen för svenska textil- och modeföretag och verkar för att skapa en konkurrenskraftig och hållbar textilindustri i Sverige.

TEKO, Sveriges textil och modeföretag, och Stiftelsen Svensk Textilforskning, SST