Jan Eliasson: Högskolor och universitet behövs mer än någonsin för en hållbar framtid
2025-03-27
Ni står för vården av fakta, ett hedersuppdrag. Hoppas ni känner ert ansvar.
Under en hel vecka lyfter högskolan sitt arbete för hållbar utveckling med utgångspunkt från de globala målen.
Som en boost till högskolans anställda bjöds Jan Eliasson in för att på temat ”Global utblick” berätta om bakgrunden till FN:s globala hållbarhetsmål – vilka han ägnade fyra år åt att driva fram – hur målen hänger samman med varandra och vilken roll lärosäten har när det gäller att nå ut med kunskap till omvärlden och till studenterna, som är de som ska föra utvecklingen av samhället framåt. Det var med stor entusiasm Jan Eliasson talade.
Det handlar om att minska klyftan
Jan Eliasson berättade om hur tufft det var att förhandla med 192 stater om de globala målen och hur man till sist lyckades enas om just 17 mål. Först handlade det om att hitta en gemensam filosofi. Utgångspunkten kom att vara fred, säkerhet och mänskliga rättigheter.
– FN:s arbete handlar om att minska klyftan mellan hur världen faktiskt ser ut och hur den borde vara. Det är viktigt att ha mål att sikta på, att ha något att tro på. FN-stadgarna representerar detta, förklarade Jan Eliasson.
Ett mål han särskilt lyfte var mål 6 som handlar om tillgång till rent vatten, ett mål han jobbat särskilt hårt för.
– Detta är en nyckel till att lösa många av de problem och orättvisor vi ser i världen i dag. Detta mål genomsyrar fem, sex av de andra målen, sa han.
Svårast att få igenom var mål 16 om fredliga och inkluderande samhällen, som bland annat kopplar till korruption. Många länder var först emot det målet, berättade han.
På frågan om han hade önskat få med fler mål svarade han: demokrati. Detta blev dock inget eget mål, men det återfinns i andra former i bland annat just mål 16.
Vikten av samverkan och tillit
Vikten av samverkan var ett annat budskap som lyftes i det panelsamtal med högskolans akademiföreträdare som följde efter föreläsningen, att träffas och prata med varandra, att skapa relationer och få förståelse för varandra och att skapa tillit.
Ett problem som Jan Eliasson lyfte var en tillbakagång för diplomatin. Hans exempel handlade om rådande krig i världen och en brutalisering i internationella relationer.
– I dag bedrivs inte krig för att segra, utan för att förinta sin fiende, sa han konstaterande.
Han talade om hur man bör ta sig an ett problem: att sätta problemet i centrum, sedan fråga sig vilka som kan göra något åt det och samla dessa för att tillsammans lösa problemet.
– Samla gärna dessa i en DoTank, som den vi sitter i dag, sa han.
Akademin behöver kliva fram tuffare
– Högskolor och universitet behövs mer än någonsin. Det gäller att mobilisera hopp och energi, inte minst till våra unga studenter. De vet att de ska ta över stafettpinnen för utveckling och demokrati. De har en moralisk kompass. Vi ska inte bara jobba för dem utan tillsammans med dem. Akademin är härförare för fakta, men kanske måste vi kliva fram tuffare. Ni står för vården av fakta, ett hedersuppdrag. Hoppas ni känner ert ansvar, sa Jan Eliasson.
Läs mer
Föreläsningen hölls i samband med invigningen av DoTank Sockholm, en filial till DoTank Center på Science Park Borås i Borås.
Solveig Klug
Vasilios Bartziokas