Ny utbildning stärker specialistkompetenser i vården

Programmet erbjuder en fördjupad förståelse för vårdvetenskapliga teorier och metoder, med fokus på evidensbaserad praktik och patientcentrerad vård. Studenterna får möjlighet att utveckla sina färdigheter inom forskning och analytiskt tänkande, vilket är centralt för att möta framtidens utmaningar inom hälso- och sjukvården.

– En del i utbildningen inriktar sig mot användandet av olika begrepp som nära vård, vård på distans, digital hälsa och digital hälsoliteracitet. Men också möjligheter och utmaningar i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd, säger Maria Giovinazzo Brovall, programansvarig.

Ann-Helén Sandvik, även hon programansvarig, fyller i:

– Utbildningen riktar sig till dem som har en examen på grundnivå om 180 hp och som jobbar som specialistsjuksköterska, barnmorska eller inom något annat vårdyrke som till exempel fysioterapeut eller arbetsterapeut.

Utbildningen är utformad för att ge studenterna kompetens att arbeta med komplexa vårdsituationer och att bidra till utvecklingen av hälso- och sjukvården genom forskning och kvalitetsarbete. Programmet vänder sig till yrkesverksamma inom vården som vill stärka sin professionella roll och till nyutexaminerade som siktar på en karriär inom vårdforskning eller ledarskap.

Ann-Helén Sandvik igen:

– Utbildningen ger verktyg och beredskap för att jobba med utveckling av vårdverksamhet, men ger också förberedelse för forskarutbildning, för den som är intresserad av den banan.

Ansökningsperioden för programmet öppnar den 17 mars 2025. Läs mer information om behörighetskrav och ansökningsprocessen på programsidan.