Så kan värdefulla ämnen utvinnas ur trä- och plastavfall

I sitt doktorandprojekt har Supriyanto använt sig av en metod med så kallad sampyrolys som innebär att material hettas upp i en syrefri miljö till så höga temperaturer att de komplexa organiska materialen bryts ner till värdefulla gaser, vätskor och fasta ämnen och alltså inte brinner upp.

Fokus på gaser

– Jag har i mitt projekt särskilt undersökt de gaser som bildas under de inledande reaktionerna vid sampyrolys. Genom att studera dessa tidiga reaktioner gick det att fastställa både sammansättningen och mängden av gaserna som bildades, förklarar Supriyanto.

Han undersökte särskilt sammansättningen och mängden av gaserna och kom fram till att detta beror på förhållandet mellan trä och plast samt vilken typ av plast som används vid sampyrolysen. Till exempel:

  • Träpyrolys producerar främst syrehaltiga gaser.
  • Plastpyrolys genererar huvudsakligen kolväten.
  • Sampyrolys av trä och plast ger en blandning av både syrehaltiga gaser och kolväten.

– Några av de mest spännande resultaten var effekten av förhållandet mellan trä och plast. Om innehållet av trä är exempelvis 75 procent, minskar bildandet av syrehaltiga gaser med 90 procent. Om man i stället tillsätter en katalysator, så fördubblas det totala gasutbytet, berättar Supriyanto.

De gaser som frigjordes separerades, identifierades och mängdbestämdes med avancerade analytiska tekniker.

Betydande praktiska tillämpningar

– Sampyrolys har en dubbel fördel. Genom att omvandla trä- och plastavfall till värdefulla gaser, bidrar det till att minska mängden föroreningar och de gaser som bildas kan användas som förnybara råvaror för produktion av bränsle och värdefulla kemikalier, vilket främjar en cirkulär ekonomi och bidrar till en mer hållbar och miljövänlig framtid, berättar Supriyanto.

Fyller en kunskapslucka

Doktorandprojektet fyller en kunskapslucka och bidrar till en djupare förståelse av mekanismerna för gasbildning under sampyrolys av trä och plast, vilket kan leda till utvecklingen av mer effektiva processer för att omvandla avfall till bränslen och kemikalier.

Projektet ligger i linje med flera av FN:s hållbarhetsmål (SDG):

  • SDG 7 (Hållbar energi för alla): Genom att producera förnybara energikällor.
  • SDG 12 (Hållbar konsumtion och produktion): Genom återvinning av avfall till resurser.
  • SDG 13 (Bekämpa klimatförändringarna): Genom att minska utsläppen av växthusgaser.

Läs mer

Supriyanto genomförde sitt doktorandprojekt vid Swedish Centre for Resource Recovery i forskargruppen Hållbar energi och termiska processer och disputerade 21 mars vid Högskolan i Borås.

Titel på avhandlingen: Fast Co-pyrolysis of Wood and Plastic: Evaluation of Gases from Primary Reactions

Handledare: Tobias Richards, professor

Bihandledare: 
Anita Pettersson, biträdande professor
Päivi Ylitervo, docent

Opponent: Leteng Lin, docent vid Institutionen för byggd miljö och energiteknik, Linnéuniversitetet

Läs mer om forskningen inom Resursåtervinning