Val av lärarnas, studenternas och de fackliga parternas representanter i Högskolan i Borås styrelse
- Publicerad: 2023-02-16
- Typ av styrdokument: Föreskrift
- Beslutsfattare: Högskolan i Borås styrelse
- Beslutsstöd: 2 kap. 7a § högskoleförordningen samt 5 kap. 5 § p. 10 styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)
- Beslutsdatum: 2023-02-16
- Datum för ikraftträdande: 2023-02-16
Sammanfattning
Denna föreskrift reglerar den administrativa hanteringen av val av lärarrepresentanter, studentrepresentanter samt fackliga representanter i Högskolan i Borås styrelse.
Föreskrifter
Sammansättning samt mandatperiod
1 § Styrelsens sammansättning samt mandatperiod framgår av högskoleförordningen.
Enligt högskoleförordningen har lärare och studenter rätt att utse ledamöter i styrelsen med tre personer vardera. Vad gäller lärarna ska dessa representera alla lärare vid högskolan oberoende av akademitillhörighet.
Mandatperioden utgör normalt ett år för studentrepresentanter och tre år för lärarrepresentanterna.
Ansvarig för genomförandet av valet
2 § Stabschef ska ansvara för valets genomförande. Stabschefen fattar de beslut som är nödvändiga för att val ska kunna genomföras i enlighet med bestämmelserna i dessa föreskrifter.
Tider för genomförande av val
3 § I normalfallet ska stabschefen initiera valprocessen senast fyra månader före mandatperiodens början. Valet ska normalt vara slutfört senast en månad före mandatperiodens start.
Valnämnd
4 § Stabschef ska utse valnämnd och inom den dess ordförande. Valnämnden ska bestå av minst två personer. Valnämnden tillser att valet sker i enlighet med bestämmelserna i dessa föreskrifter.
Valnämnden har i övrigt att bestämma hur information om valprocedur, valresultat samt röstlängd över röstberättigade och valbara ska spridas.
Valberedning
Sammansättning
6 § I valberedningen ska både kvinnor och män vara representerade.
Varje akademichef utser, efter förslag från Akademichefens ledningsråd, en representant att ingå i en valberedning. Akademicheferna ska samråda med varandra innan beslut för att säkerställa att både kvinnor och män är representerade i valberedningen.
Valnämndens ordförande tillsätter därefter formellt valberedningen samt dess ordförande efter förslag från akademicheferna.
Uppgifter
Valberedningens uppgift är att lämna förslag på för uppdraget lämpliga ledamöter och reserver, utom representanter för studenterna.
Jämställdhets- och mångfaldsperspektivet ska beaktas. Minst en tredjedel av de ledamöter som valberedningen föreslår ska vara kvinnor och minst en tredjedel män.
Valberedningen ska under sitt arbete med att ta fram kandidater som är lämpliga att representera alla lärare vid högskolan oberoende av akademitillhörighet.
Valberedningen har även att samråda med rektor, övriga lärare inom högskolan, samt inhämta synpunkter från studenterna.
Valberedningen ska till valnämnden lämna en skriftlig redogörelse för hur samråd och överlägganden har skett samt en skriftlig motivering för respektive föreslagen kandidat.
Kommentar
Akademichefs samråd med akademirådet ska dokumenteras och skickas till valnämndens ordförande.
Fastställande av röstlängd
7 § Preliminära röstlängder ska anslås på högskolans officiella anslagstavla samt på annat vis som valnämnden finner lämpligt under en tid av två veckor före det att valet ska genomföras. Preliminära röstlängder ska utgå från de i denna föreskrift angivna bestämmelserna avseende röstberättigade och valbara.
Den som anser sig felaktigt vara utelämnad från de preliminära röstlängderna ska skriftligt anmäla detta i den ordning valnämnden anvisar inom de två veckor röstlängderna anslås.
Valnämndens ordförande fattar beslut om att fastställa slutliga röstlängder. Beslutet ska grundas på underlag från löne- och personaladministrativa system samt utifrån bedömningar av berörd akademichef.
Val/röstning
8 § Högskolan ansvarar för val av tre lärarrepresentanter samt två reserver. Studentrepresentanterna utses av studentkåren vid högskolan. I det fall det inte finns en studentkår ansvarar högskolan för val av studentrepresentanter.
Val ska ske anonymt. Val sker på det sätt som valnämnden anvisar.
En avlämnad röst är ogiltig i följande fall:
• om valsedeln upptar markeringar eller anteckningar som den röstande gjort utöver de namn som den röstande angett,
• om på valsedeln angivits icke valbara namn,
• om på valsedeln angivits för många namn eller
• om valsedeln inte har inkommit till valnämnden på det sätt samt inom den tid som valnämnden angivit.
I det fall valet genomförs via ett elektroniskt valsystem kommer rösten inte att godkännas av systemet om någon av ovan punkter föreligger.
Rösträkning
11 § De personer som fått flest röster i respektive val är valda till ledamöter. Vid lika röstetal ska lotten fälla utslag. Lottdragning sker i närvaro av minst två representanter från valnämnden, som i undertecknat valprotokoll redovisar utfallet av lottdragningen.
Valprotokoll ska upprättas omedelbart efter avslutad rösträkning. Protokollet ska skrivas under av valnämndens ordförande eller den denne utser, samt justeras av annan ledamot i valnämnden.
Valresultat
12 § Valresultatet ska, i form av justerat protokoll, överlämnas till registrator och stabschefen samt anslås på högskolans officiella anslagstavla.
Valprotokoll ska vara anslaget på högskolans officiella anslagstavla i två veckor varefter det vinner laga kraft om inte besvär över formerna för valet eller valresultatet har inkommit innan dess.
13 § De valda ledamöterna tar säte och stämma i styrelsen vid mandatperiodens början, även om valresultatet inte vunnit laga kraft.
Val kan inte ogiltigförklaras på grund av lågt valdeltagande.
Överklagande
14 § Besvär över formerna för val samt valresultat ska skriftligt lämnas till rektor inom två veckor efter det att justerat protokoll från röstsammanräkningen anslagits på högskolans officiella anslagstavla. Rektors beslut i sådant ärende får inte överklagas.
Avsägelse
15 § Avsägelse under pågående mandatperiod av uppdrag som ledamot ska ske skriftligt och ställas till valnämndens ordförande. Valnämndens ordförande tillser att den av de valda reserverna som enligt valprotokoll främst har att tillträda snarast träder i den avgående ledamotens ställe.
I de fall ingen reserv finns att tillgå ska stabschefen, i tillämpligt fall, initiera fyllnadsval.
Fyllnadsval
16 § I det fall reserver inte finns för lärarrepresentanterna ska fyllnadsval äga rum efter samma metod som enligt ovan gäller vid val av ordinarie representanter, om mer än tre månader återstår av löpande mandat-period från det datum avsägelsen skett. Fyllnadsval ska ske snarast efter det att ledamot meddelat sin avsägelse. Mandatperioden utgörs av återstoden av avgående ledamots mandatperiod. Rösträtt och valbarhet
17 § Röstberättigad och valbar är den som två månader innan valet är anställd som lärare (enligt högskoleförordningens definition; adjunkt, lektor och professor) med anställning vid Högskolan i Borås. Anställningen ska omfatta minst 50 % av en heltid.
Forskarstuderande med endast doktorandanställning är inte valbar och har inte rösträtt.
Ej valbar
19 § Rektor, prorektor, akademichef, förvaltningschef, enhetschef samt deras ställföreträdare är ej valbara som lärarrepresentanter i styrelsen, såvida de inte meddelat före valet att, i det fall de blir valda, kommer att frånträda sina andra uppdrag.
Utnämning av studentrepresentant
20 § Den studentsammanslutning som har status som studentkår vid högskolan har, enligt 2 kap. 7 a § högskoleförordningen, rätt att utse tre studentrepresentanter i styrelsen. Studentkåren ska lämna skriftligt
meddelande om vilka som ska representera studenterna till valnämndens ordförande samt till registrator. Lämpligt är att en av studentrepresentanterna är studerande på minst magisternivå.
Utnämning av fackliga representanter
21 § De fackliga organisationerna vid högskolan har, enligt 8 § personalföreträdarförordningen, rätt att utse två representanter i styrelsen som ska ha närvaro- och yttranderätt. De fackliga organisationerna ska lämna skriftlig meddelande om vilka som ska representera dem till valnämndens ordförande samt till registrator.