Från sjuksköterskestudent till lektor med fokus på mänskliga rättigheter
– I det här jobbet får jag göra det jag brinner för och tycker är roligt men också möjlighet att förbättra vården för många människor och då också göra världen bättre, säger Ewa Carlsson Lalloo.
Sedan 2021 arbetar Ewa vid Högskolan i Borås. En arbetsplats som enligt henne själv är har många fördelar.
– Min arbetsplats erbjuder en forskningsstimulerande miljö där det finns en frihet att kunna påverka och styra, men ändå under vissa strukturer. Jag upplever att det är väldigt tillåtande här. Det är en fördel med ett mindre ställe, det blir snabba kontaktvägar, enkelt att nå personer, enkelt att få hjälp och snabbare beslutsvägar.
Genom sin anställning har hon fått möjlighet att forska, sökt och fått externa forskningsmedel och kunnat utvecklas inom sitt kompetensområde med fokus på vård och mänskliga rättigheter, både nationellt och internationellt.
Just nu driver Ewa Carlsson Lalloo ett forskningsprojekt om äldre personer som lever med hiv, ett projekt som finansieras av Folkhälsomyndigheten.
– Kunskapsbehovet är stort eftersom det inte finns studier gjorda på de som är äldre än 65 år och som lever med hiv. Samtidigt kommer den här patientgruppen att öka inom äldreomsorgen och primärvården, säger Ewa Carlsson Lalloo.
Hon är även med i ett projekt som ska starta upp en barnmorskeutbildning i Östra Kongo. Projektet är ett samarbete med Göteborgs centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, läkarmissionen, UNFPA (FN:s befolkningsfond) och Iris-stipendiet.
Goda karriärmöjligheter
Ewa Carlsson Lalloo studerade till sjuksköterska vid Högskolan i Borås. Därefter jobbade hon på infektionskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus. Hon insåg då att det fanns ett kunskapsbehov vad gäller kvinnor som lever med hiv kopplat till sexuell och reproduktiv hälsa. En läkarkollega uppmuntrade henne att börja forska. Hon blev antagen som extern doktorand på Göteborgs universitet och 2019 disputerade hon med avhandlingen Sexuality in women living with HIV.
Efter att hon disputerat arbetade hon med vårdutveckling i Västra Götalandsregionen, men önskan att forska växte sig stark. Hon sökte sig till Högskolan i Borås där hon fick en tjänst som adjunkt i januari 2021 och blev lektor ett och ett halvt år senare.
– Jag har fått möjlighet att vara med och forma tjänsten efter min kompetens, säger hon. Akademin instiftar dessutom doktorandtjänster med regelbundenhet som finansieras av institutionen. Det finns också stora möjligheter att jobba med projekt och undervisning och skaffa sig spetskompetens där, eller att utvecklas som chef.
I sin roll som nybliven universitetslektor tycker hon att förmågan att kunna ingå i ett team är viktig.
– Det som är viktigt är att teamet fungerar. Jag ser mig själv som en del i ett större team där alla egenskaper behövs. Någon i teamet behöver vara driven och självständig, någon annan reflekterande, återhållsam och noggrann, men ingen har allt detta. Därför behöver vi ha hela teamet. Jag får också väldigt bra stöd från mina kollegor.
Ewa Carlsson Lalloo anser att hon har haft goda möjligheter att utvecklas och att hennes kompetens tagits till vara på Akademin för vård, arbetsliv och välfärd.
– Vi är måna om varandra. Jag känner mig sedd och bekräftad, vilket är viktigt för mig och det är lätt att känna tillhörighet. Om du vill jobba inom akademin ska du verkligen söka dig hit. Tveka inte att höra av dig om du är intresserad även om det inte finns en tjänst ute just nu. Här tas din kompetens tillvara och du kan utvecklas och forma den roll du har.
Läs mer
Ewa Carlsson Lalloo - forskarprofil
Text: Kristina Axelsson
Foto: Ida Danell