Former för inrättande av studentkår

Styrelsen vid Högskolan i Borås beslutar med stöd av 2 kap. 2 § högskoleförordningen (1993:100) att följande former för inrättande av studentkår ska gälla vid Högskolan i Borås.

Bakgrund

Från och med den 1 juli 2010 är kårobligatoriet avskaffat. Eftersom studenternas delaktighet och medverkan i samt bevakning av utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vid universitet och högskolor av riksdagen bedömts som viktig har detta tillgodosetts genom nya regler avseende studentkårer. Dessa nya regler som träder i kraft1 juli 2010 kommer till uttryck som ändring i högskolelagen (SFS 2009:766), ändring i högskoleförordningen (SFS 2009:770) samt en ny beslutad studentkårsförordning (SFS 2009:769).

Verksamhetsområde för studentkår vid Högskolan i Borås

Verksamhetsområde för en studentkår får inte täcka mer än ett universitet eller en högskola och ska sammanfalla med minst en organisatorisk eller geografiskt avgränsad del av lärosätet.

Verksamhetsområde för en studentkår vid Högskolan i Borås ska omfatta all utbildningsverksamhet. Studentkårens verksamhetsområde vid högskolan ska därmed sammanfalla och överensstämma med högskolans alla utbildningar.

Sådan studentkårs representativitet ska avse alla studenter inom hela verksamhetsområdet.

Ställning som studentkår

Ställning som studentkår uppkommer genom att högskolestyrelsen fattar beslut att en sammanslutning av studenter efter ansökan ska tillerkännas sådan ställning.

Med studentsammanslutning avses en sammanslutning som har medlemmar, som har antagit stadgar och har utsett en styrelse i enlighet med stadgarna.

Ställningen som studentkår ska omprövas vart tredje år. Vidare kan ställningen som studentkår återkallas under pågående treårsperiod, om studentsammanslutningen inte längre uppfyller de krav som gäller enligt dessa beslutade former.

Ansökan

Den studentsammanslutning som vill ansöka om ställning som studentkår vid Högskolan i Borås ska ansöka om detta inom den tid och i den ordning som högskolan anslår på högskolans officiella anslagstavla.

Ansökningstiden ska dock alltid vara minst en månad.

Ansökan ska innehålla följande:

  • Redogörelse för sammanslutningens organisation
  • Stadgar beslutade av sammanslutningens medlemmar. I stadgarna ska anges
    • sammanslutningens ändamål och verksamhetsområde,
    • vilket som är det högsta beslutande organet och hur det utses,
    • hur beslut av det högsta beslutande organet och av styrelsen fattas och ges tillkänna,
    • hur inträde i och utträde ur sammanslutningen sker,
    • hur ansvarsfrihet för styrelsen beviljas och
    • hur sammanslutningen upplöses
  • Redogörelse för i vilka beslutande och beredande organ samt i vilken omfattning sammanslutningen avser ha studentrepresentation. Information om vilka organ som berörs anges på högskolans hemsida.

Det ankommer i övrigt på studentsammanslutningen att, i anslutning till ansökan, redogöra för följande:

  • Representation för studenterna inom verksamhetsområdet
  • Förmåga att föra register över sina medlemmar
  • Förmåga att årligen till högskolan redovisa sin verksamhet och hur många studenter som är medlemmar
  • Förmåga att på begäran av högskolan tillhandahålla högskolan sitt medlemsregister

I ansökan inför period 2022-2025 ska även följande anges/lämnas:

  • hur studentsammanslutningen avser att arbeta med att ta fram studentrepresentanter till högskolans olika beslutande eller rådgivande organ
  • en övergripande planering för vilka sorters studiesociala aktiviteter den sökande studentsammanslutningen avser att genomföra under perioden

Beslut

Högskolans beslut kommer att fattas på grundval av en samlad prövning av sammanslutningens förmåga att representera studenterna samt om sammanslutningens stadgar uppfyller följande krav:

  • Syfte att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vid högskolan – inbegripet studenternas arbetsmiljö
  • Alla studenter inom en studentkårs verksamhetsområde ska ha rätt att vara medlemmar i studentkåren, om de uppfyller de krav som ställts för medlemskap i en sådan sammanslutning
  • Alla studenter som är medlemmar i studentkåren ska ha rösträtt vid val till studentkårens högsta beslutande organ
  • En studentkår ska vara demokratiskt uppbyggd och kunna representera studenterna inom kårens verksamhetsområde

Beslut om att bevilja en studentsammanslutning ställning som studentkår ska - i den mån det inte återkallas - gälla för tre år. Beslutet ska förenas med villkor om att sammanslutningen ska uppfylla följande krav:

  • Beslutet får återkallas om en studentkår inte längre uppfyller villkoret eller om studentkåren skriftligen ansöker om det
  • Studentkår ska beredas tillfälle att yttra sig innan ett beslut om återkallelse fattas

Högskolan kommer kontinuerligt kontrollera att studentkårens verksamhet stämmer överens med det syfte som angivits i stadgarna och att statliga bidrag har använts till avsedd verksamhet. I det fall studentkåren underlåter att lämna redovisningar, inte längre uppfyller ett eller flera av de stadgemässiga kraven eller i fråga om antal medlemmar utvecklas så att kårens förutsättningar att representera studenterna starkt kan ifrågasättas kommer högskolan att initiera en utredning för att pröva om sammanslutningen inte längre ska ha ställning som studentkår.

Studentrepresentation

Det är en studentkårs huvudsakliga uppgift att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vid högskolan. Detta kommer främst till uttryck genom representation i beslutande och beredande organ samt som mottagare om information samt samrådspart i frågor som berör utbildningen.

En studentrepresentant i ett organ vid högskolan ska representera alla studenter inom organets ansvarsområde.

Studentrepresentation i beslutande och beredande organ

En studentkår får utse och entlediga representanter för studenterna i de organ vid högskolan där sådana har rätt att ingå.

Studentrepresentation vid informationslämning och samråd

Studentrepresentanter utses på samma sätt som ovan när information ska lämnas till och samråd ske med en sådan representant.
_______________________
Detta beslut har fattats av styrelsen den 16 december 2009 att från och med den 17 december 2009 gälla tillsvidare.