Välkommen till kursen Att främja skolnärvaro: ht 2024
Det ska bli roligt att träffa dig i höst! Du har valt en viktig och högaktuell kurs där du får möjlighet att utbyta erfarenheter med kollegor från hela Sverige om hur vi kan främja skolnärvaro.
Kursen riktar sig främst till dig som är lärare, rektor eller arbetar med elevhälsoarbete inom grund- och gymnasieskolan. I kursen fördjupas och problematiseras dagens utbildningssituation med en hög andel elever som har en problematisk skolfrånvaro. Kursen innehåller aktuell forskning om orsakerna till elevers problematiska skolfrånvaro och hur systematiskt arbete för att främja skolnärvaro kan bedrivas. Genom ett erfarenhetsutbyte mellan kursdeltagarna med diskussioner och litteraturseminarier syftar kursen till professionsutveckling på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet för att kunna främja alla elevers skolnärvaro och rätten till en meningsfull utbildning för alla.
Kursintroduktion sker torsdagen 5 september, klockan 17.00-19.00
Kursintroduktionen inleds med en kort genomgång av kursens upplägg, dess innehåll och examinationsformer. Därefter ges en introduktionsföreläsning. Det mesta av kurslitteraturen går att ladda ner gratis. Om du vill förbereda dig redan innan kursstarten är det lämpligt att börja med att läsa någon av följande texter:
Andersson, H. (2019). Ifous fokuserar skolnärvaro – En översikt av forskning om att främja alla barns och ungas närvaro i skolan. Ifous rapportserie 2019:3, Stockholm: Ifous. (36 s)
Forsell, T. (2020). “Man är ju typ elev, fast på avstånd” – Problematisk skolfrånvaro ur elevers, föräldrars och skolpersonals perspektiv. Umeå Studies in the Educational Sciencis nr 93: Umeå universitet. (208 s)
SOU. (2016:94). Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera. Stockholm : Elanders Sverige AB. (503 s)
Kursintroduktionen och övriga kurstillfällen sker på distans via webbplattformen Zoom. Information om hur du använder Zoom hittar du via länken: Zoom - Högskolan i Borås (hb.se)
Alla kurstillfällen ges på torsdagar från klockan 17:00 till 19:00. Senast två veckor innan kursstart får du tillgång till kusen i lärplattformen Canvas. Här kommer du att hitta mer information om kursen, kursens olika moment, kursplan, länk till schema och länk till det Zoomrum där kursen kommer att hållas.
Om du har frågor om kursen kan du maila till martin.hugo@hb.se
Vi i kurslaget ser fram emot en spännande kurs tillsammans med dig!
Hälsar Martin Hugo, Christian Benjaminsson & Jörgen Frostlund
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Schema i Kronox
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Lärplattformen Canvas
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Läs mer på Ny student.
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00–12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom bibliotek, information, pedagogik och IT (A3)