Hej!
Foton och andra typer av bilder har kommit att bli ett helt nödvändigt inslag vid kommunikation och marknadsföring i sociala medier.
Vår tid präglas i stor utsträckning av visuellt buren information, och studier har visat att vi hellre tittar på bilder och filmer, än att läsa text.
Foton används för att presentera verksamheter och personer, för att underhålla och informera, för att kommunicera stämningslägen och attityder, och för att skapa intresse och underhålla.
Kunskaper inom vad som kallas visuell- och multimodal kommunikation har därför ofta kommit att bli helt nödvändigt om man vill nå framgång på sociala medier, och det är sant oavsett om man är där för kommersiella intressen eller ej.
Kursen Foto för sociala medier (7,5p) har som ett huvudsyfte att utveckla kunskaper och förståelse för vad som utmärker en ”bra” bild, dvs vad det är som gör att vissa bilder sticker ut och upplevs som attraktiva och ”berättande”.
Bilder som berättar och som drar in betraktaren har det gemensamt att de nästan alltid bygger på etablerade kompositions- och andra designprinciper.
Kursen innehåller därför föreläsningar och övningar som är inriktad på dessa saker. Det här mer teoretiska inslaget i kursen innebär ökade möjligheter att mer precist kunna styra intrycket och karaktären av en bild, och därmed skapa mer slagkraftiga bilder som kommunicerar det som är avsikten med dem.
Digitala bilders tekniska förutsättningar är viktigt att ha inblickar i för att rent praktiskt och konkret kunna ge en bild den design som man önskar, och därför innehåller kursen även detta inslag.
Programvarukännedom är en annan aspekt som behövs för att kunna omsätta idéer och kunskap till ett färdigt och anpassat resultat. Kursen innehåller därför genomgångar av det. Det skall dock sägas att man inte behöver införskaffa någon specifik programvara för att kunna gå kursen. De verktyg och funktioner som jag går igenom är generella för många bildbehandlingsprogram, och förstår man principerna kan man använda nästan vilken programvara som helst.
Kunskaper om bildtrender, typer av foton för olika sammanhang mm, är också nödvändigt för att få rätt kommunikation i ett givet sammanhang, och kursen har därför föreläsningar även om detta.
Kursen kan sammanfattas till att vara en blandning av teori och praktiska övningar, och min förhoppning är att den skall upplevas vara stimulerande och lärorik.
Välkomna till kursen Foto för sociala medier (7,5p)!
Vänliga hälsningar, Jan Buse
Vid frågor och funderingar så är ni välkomna att kontakta mig via e-post: jan.buse@hb.se
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Schema i Kronox
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Lärplattformen Canvas
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Läs mer på Ny student
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom bibliotek, information, pedagogik och IT (A3)