Välkommen till kursen Läs- och skrivinlärning för förskollärare som undervisar i förskoleklass (15 Högskolepoäng)
Kursen innehåller den grundläggande läs- och skrivinlärningens ämnesdidaktik och metodik med fokus på förskoleklass till och med årskurs 3. Den baseras på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och utgår från grundskolans uppdrag och styrdokument. Kursen ger möjlighet att utveckla förmåga att skapa goda och stimulerande lärandemiljöer för läs- och skrivinlärning/utveckling. Det ämnesteoretiska innehållet utgår från elevers läs-, skriv-, och litteracitetsutveckling samt det svenska språksystemet som läses parallellt med didaktiska aspekter på motsvarande innehåll. I kursen behandlas även bedömning och kartläggning av elevers läs- och skrivutveckling.
Välkommen till distansstudier vid Högskolan i Borås
Det kan vara mycket information att hålla koll på för dig som läser kursen. Bland annat är det viktigt att du kommer ihåg att registrera dig på kursen för att behålla din plats. Som tur är så finns det också mycket stöd att få och du rekommenderas varmt att ta del av informationen som du hittar här: https://www.hb.se/student/ny-student/steg-for-steg-guide/
Kursens kurskod är CFKS1U och det är den benämning som används för schema, i betygssystemet och på lärplattformen.
Kursintroduktion
Välkomna till kursintroduktion torsdag 12/9 kl 16:00–17:00 på zoom: https://hb-se.zoom.us/j/69267418886
Innan kursintroduktionen gör du en kort presentation av dig själv här: Presentation Du klickar bara på det gröna plustecknet, skriver ditt namn i överskriften, laddar upp en bild och skriver några rader om dig själv. När du är klar klickar du på ”publish” och alla kan få ta del av din presentation.
Digitala plattformar
Introduktionen och övriga kurstillfällen sker på distans via webbplattformen Zoom. För att kunna medverka på Zoom är det viktigt att du har fungerande högtalare och mikrofon. Zoom kan användas på dator, surfplatta och smarta mobiltelefoner. Läs mer om hur du använder Zoom.
Senast en vecka innan kursstart får du tillgång till kursen i Canvas. Där kommer du att hitta mer information om kursen, kursens olika moment, länk till schema och länk till lärarnas zoom-rum. I Canvas står beskrivning av examinationer samt hur du förbereder dig inför undervisning och eventuellt efterarbete efter undervisningstillfället. Du får tillgång till kursen i Canvas ca. 1 vecka innan kursstart.
Kursen ges torsdagar ojämna veckor klockan 13.00–17.00. Kronox är högskolans schemasystem. Kursen är på distans och du läser kvartsfart (25%) under höstterminen 24 och vårterminen 25. Länken till schemat kommer du hitta i Canvas.
Kursplan och litteraturlista
Kursplan med litteraturlista hittar du genom att klicka på länken. Under första momentet i kursen kommer följande litteratur användas:
Nordgren, P. (2021). Språk i sikte - Barns interaktionsutveckling i relation till perception och kognition. Lund: Studentlitteratur. 21-34, 35-46, 83-98,111-122
Svensson, A-K. (2009). Barnet, språket och miljön. Från ord till mening- Lund: Studentlitteratur. pdf. s. 99-109 enl. kurslitteraturlistan
Vi lärare ser fram emot en spännande och intressant kurs tillsammans med er. Genom aktiv medverkan i samtal och erfarenhetsutbyte kommer alla att lära av varandra och bidra till att göra kursen lärorik.
Varma hälsningar från kurslaget genom Marte Pettersson, kursansvarig.
Jag nås genom telefon 0735982136 eller mail marte.pettersson@hb.se
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Schema i Kronox
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Lärplattformen Canvas
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Läs mer på Ny student.
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom bibliotek, information, pedagogik och IT (A3)